Amnesty: aanhoudingen intocht Rotterdam onrechtmatig
Het demonstratieverbod dat burgemeester Aboutaleb van Rotterdam instelde bij de intocht van Sinterklaas en het ingrijpen van de politie toen dit werd overtreden, waren disproportioneel, zegt Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie roept op tot onderzoek naar het geweld dat de politie gebruikte bij de aanhouding van ten minste één van de demonstranten.
In totaal werden zaterdag in Rotterdam 200 anti-Zwarte Piet-activisten opgepakt, omdat ze volgens de politie het demonstratieverbod overtraden. Op internet gaan filmpjes rond van de arrestaties. Volgens degenen die de video's online hebben gezet is daarin te zien hoe agenten de activisten "aftuigen". Ook NOS-verslaggever Robert Bas zegt dat er "flinke tikken werden uitgedeeld".
Amnesty laakt niet alleen het optreden van de politie. De mensenrechtenorganisatie vindt ook dat Aboutaleb met een verbod de vrijheid van meningsuiting van de demonstranten ten onrechte heeft ingeperkt. Amnesty vindt dat de burgemeester de activisten juist had moeten beschermen tegen agressieve voorstanders van Zwarte Piet.
Internationale regels
De politie zei dat de activisten werden opgepakt omdat ze niet van tevoren hadden gezegd dat ze zouden gaan demonstreren. Volgens Aboutaleb had niet ingrijpen tot gevaarlijke situaties kunnen leiden. Hij zei gisteren dat hij vierkant achter de arrestaties staat.
Maar volgens Amnesty is het ontbreken van een kennisgeving volgens internationale en nationale regels geen reden om demonstranten aan te houden. De organisatie is er niet van overtuigd dat de arrestaties noodzakelijk waren.
Omdat zowel de politie als de burgemeester verwees naar een noodverordening die er niet was, betwijfelt Amnesty of de autoriteiten de vrijheid van meningsuiting en demonstratievrijheid wel serieus nemen.
Verdachte
Een van de mensen die zaterdag werden opgepakt, advocaat Michiel Pestman, is blij met de reactie van Amnesty. "Ze stippen precies de punten aan waar ik ook over val", laat hij weten. Pestman wordt op dit moment verdacht van het negeren van een ambtelijk bevel. Hij hoopt dat de verklaring van de mensenrechtenorganisatie serieus wordt genomen.
De advocaat is van plan om samen met andere demonstranten de oproep tot onderzoek te steunen. Hij overlegt morgen met een andere arrestant, de activist Jerry Afriyie.
Een andere man die bij de intocht in Rotterdam werd aangehouden omdat hij geprobeerd zou hebben een verslaggever van PowNed voor een rijdende auto te duwen, is vrijgelaten. De 31-jarige blijft wel verdachte in de zaak.