PostNL wijst ongevraagd bod Belgische post van de hand
PostNL heeft het "ongevraagde en voorwaardelijke" overnamevoorstel van het Belgische Bpost afgewezen. Daarmee lijkt een overname van PostNL voorlopig van de baan.
Bpost liet onlangs weten 5,40 euro te willen bieden per aandeel PostNL. Het bedrijf zei daarbij de overname alleen door te willen zetten als de top van PostNL die zou steunen. Het Nederlandse bedrijf zegt die 5,40 euro onvoldoende overtuigend te vinden voor aandeelhouders van PostNL.
PostNL zegt ook veel vertrouwen te hebben in een zelfstandige strategie. "Deze strategie wordt succesvol uitgevoerd en resulteert in verbeterde resultaten van PostNL."
Pakketten
Het bedrijf wijst vooral op de forse groei van het aantal pakketten. Die groei is "zeer robuust". En PostNL zegt zich beter te ontwikkelen dan andere partijen in de markt. "Daardoor zal PostNL als zelfstandig bedrijf aanzienlijk meer dan 1600 nieuwe banen in Nederland creëren", zegt het bedrijf in een persbericht.
Vraagtekens
Volgens PostNL zou een bundeling van krachten tot gevolg hebben dat de Belgische overheid een te grote vinger in de pap krijgt. België is nu voor 51 procent eigenaar van Bpost. Dat zou na overname van PostNL afnemen naar 40 procent, maar dat neemt volgens PostNL niet weg dat de overheid de facto nog steeds controle zou kunnen uitoefenen.
Ook voelt het Nederlandse bedrijf zich gesterkt door uitlatingen uit politiek Den Haag. Zowel minister Kamp van Economische Zaken als premier Rutte was bezorgd dat de nieuwe postcombinatie "een stap terug zou zijn".
Grootaandeelhouder John de Mol (met een belang van 5 procent in PostNL) mengde zich gisteravond in het overnamegevecht. De Mol wil dat het bestuur van het Nederlandse postbedrijf gaat praten met Bpost. "Ik heb met verbazing uit de media vernomen dat er niet een dialoog is", zei een woordvoerder van De Mol tegen het FD.
Speelbal
De Centrale Ondernemingsraad (COR) van PostNL steunt de afwijzing door het bestuur. "Het is belangrijk dat wij controle houden over onze eigen toekomst. Het voorstel van Bpost is niet in het belang van PostNL en zijn medewerkers en ook niet in het belang van de Nederlandse samenleving", aldus de COR. "Medewerkers van PostNL mogen geen speelbal worden van de Belgische politiek."
De COR wil niet dat PostNL-medewerkers worden geconfronteerd met "toestanden zoals bij Air France-KLM".
Beleggers zijn niet blij met het nieuws. Op de beurs van Amsterdam stond het aandeel van PostNL even na 9 uur 6,6 procent in de min.