Het Belgische postbedrijf bpost aast op PostNL.

PostNL reageert koeltjes op 'ongevraagd voorstel' van bpost

PostNL reageert koeltjes op het nieuwe overnamebod van het Belgische postbedrijf bpost. Men "heeft kennisgenomen van het persbericht van bpost waarin een voorwaardelijk en ongevraagd voorstel" gedaan wordt.

PostNL memoreert dat sinds de eerste overnamepoging in mei de twee bedrijven niet meer met elkaar gesproken hebben over een mogelijke combinatie van de twee posterijen. "We vertrouwen in onze zelfstandige strategie" aldus PostNL in een persbericht.

Het voorstel zal bestudeerd worden door de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen en de belangen zullen worden afgewogen.

Niet blij

Minister Kamp van Economische Zaken is niet blij met het bod en noemt het een stap terug. PostNL doet het volgens Kamp zelfstandig goed. PostNL was een staatsbedrijf en destijds is bewust besloten om op eigen benen te gaan staan.

Gisteravond legde bpost een "verbeterd en vriendelijk voorstel" op tafel. Het overnamebod van 2,5 miljard euro, in contanten en aandelen, is ruim 10 procent hoger dan het bod in mei. Toen bood bpost 5,10 euro per aandeel, nu 5,65 euro. Het aandeel sloot vrijdag op 4,70 euro. Het aandeel schoot woensdag meer dan 10 procent omhoog toen bekend werd dat bpost een nieuw bod in de maak had.

Het aandeel PostNL steeg bij opening van de Amsterdamse beurs met 6 procent, op 4,99 euro. Dat is nog ver onder het bod van bpost van 5,65 euro. Beleggers hebben blijkbaar grote twijfels bij de overnamekansen.

Vorige week lekte het nieuwe overnamebod al uit. Bpost wil de "krachten bundelen en samen sterker worden" in een veranderende postmarkt. Met PostNl ontstaat in grootte de vierde speler op de Europese markt, met ruim 28 miljoen potentiële klanten.

Fusie van gelijken

Het is een fusie van gelijken beklemtoont bpost. Bpost is qua omzet kleiner dan PostNL, maar wel winstgevender en groter in beurswaarde. Bij PostNL werken 49.000 mensen en het bedrijf heeft een omzet van bijna 3,5 miljard euro. BPost heeft een omzet van 2,4 miljard en telt 24.700 werknemers

De nieuwe raad van bestuur zal bestaan uit 10 leden: 3 van PostNL, 3 namens de Belgische Staat (bpost is voor 51 procent in staatshanden) en 3 onafhankelijke bestuurders, plus een bestuursvoorzitter. Het hoofdkantoor van de nieuwe postcombi komt in Brussel te staan, PostNL houdt een hoofdkantoor in Nederland.

Bpost doet verder allerlei toezeggingen op het gebied van pensioenen, arbeidsvoorwaarden en werkgelegenheid. Bij pakketten en logistiek zullen er zelfs nieuwe banen bijkomen.

Analisten hebben zo hun twijfels over de postplannen. Er is nauwelijks overlap in markten en klanten tussen het Belgische en Nederlandse postbedrijf en er zijn dus weinig synergievoordelen of kostenbesparingen te behalen .

Cijfers

PostNL kwam vanmorgen ook met de kwartaalcijfers. De omzet daalde licht naar 770 miljoen euro en het bedrijf boekte een brutowinst van 20 miljoen euro. Netto werd een verlies van 9 miljoen euro geleden door de terugkoop van obligaties en de verkoop van TNT Express.

De geadresseerde postmarkt daalde verder, met bijna 6 procent, de pakkettenmarkt steeg met 12 procent.

Bpost publiceert woensdag de kwartaalcijfers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl