Wat kunnen Clinton en Trump in laatste 36 uur nog bekokstoven?
Het is weer een heftige dag geweest voor de twee Amerikaanse presidentskandidaten. Clinton en Trump zetten alles op alles om zoveel mogelijk stemmen te werven in de swing states, en hun aanhang aan te sporen om te gaan stemmen dinsdag.
Beveiligers haalden Trump van het podium tijdens een toespraak in Reno, Nevada. Er was in de zaal wat onrust ontstaan toen een demonstrant een protestbord omhooghield. Toen een van de omstanders riep dat hij gewapend was, werd het zekere voor het onzekere genomen. Trump werd in allerijl van het podium gehaald door twee beveiligers.
Trump keerde al snel terug naar het podium en zei: "Wij zullen nooit gestopt worden."
Gewurgd en geslagen
De man met het bord, Austyn Crites genaamd, gaf later toe een Republikein te zijn die door zijn bord duidelijk wilde maken dat hij niet op Trump zou stemmen. "Ik dacht dat ik boe-geroep zou horen... Het is maar een bord", zei Crites. Crites werd door meerdere mensen geslagen, gewurgd en aangevallen voordat hij door agenten uit het publiek werd gehaald.
Crites zei dat hij met zijn actie duidelijk wilde maken hoe Trump in een situatie zou reageren op kritiek uit het publiek. Hij verwees daarmee naar een eerder incident tijdens een toespraak van Obama. Tijdens een toespraak waarin Obama zijn steun betuigde aan Hillary Clinton, begon namelijk een in uniform gestoken Trump-fan in de zaal te demonstreren met een bord.
De man werd uitgejoeld en dat kon Obama niet waarderen. Hij vroeg toen het publiek om respect voor de man te hebben. "Ik wilde mensen het verschil laten begrijpen", zei Crites.
Op datzelfde moment trad Katy Perry op bij een Clinton-rally in Philadelphia. Eerder dit weekend traden ook al Beyoncé en Jay-Z op bij bijeenkomsten voor de vrouwelijke presidentskandidaat, en vroegen hun fans om op Clinton te stemmen. "Ik wil dat mijn dochter opgroeit in een tijd waarin ze een vrouw het land ziet leiden", zei Beyoncé toen.
"Als je kinderen en kleinkinderen vragen wat je in 2016 hebt gedaan, wil ik dat je kan antwoorden met: 'ik heb gestemd voor een beter en sterker Amerika", zei Clinton tijdens de bijeenkomst. Perry droeg een mantel met de tekst "I'm with Madam President".
Peilingen
De meest recente peilingen laten zien dat Clinton nog steeds leidt in belangrijke swing states, maar haar voorsprong op Trump is kleiner geworden sinds het e-mailnieuws van vorige week. FBI-directeur Comey meldde toen aan het Congres dat er nieuwe e-mails waren gevonden die kunnen worden gelinkt aan de affaire van Clintons privéserver en die aanleiding geven om het onderzoek naar Clinton mogelijk te hervatten.
Op zondagavond kwam het nieuws dat de FBI niets strafbaars heeft ontdekt in de e-mails. Dat betekent dat Clinton niets meer te vrezen heeft, wat in de laatste 36 uur als een enorme opluchting binnen de campagne zal worden gevierd.
De laatste peilingen van The New York Times laten een klein verschil tussen Clinton en Trump zien: Clinton staat op 45,3 procent van alle stemmen en Trump op 43 procent. Volgens het bekende peilingenbureau FiveThirtyEight zal Clinton nog steeds gaan winnen, maar is haar kans om te winnen gedaald van 92 procent naar 64,2 procent.
Inzetten op Florida
Beide presidentskandidaten zetten de laatste dagen flink in op swing state Florida. Clinton staat op dit moment één percentagepunt voor op Trump in Florida, wat laat zien dat de race erg spannend is in die staat.
Trump sprak vandaag tijdens een bijeenkomst in Tampa, waar hij Clinton bekritiseerde voor haar steun voor Obama's zorgplan Obamacare. "Het maakt allemaal niet uit, want als ik win bestaat het toch niet meer", zei hij daarover.
Clinton sprak tijdens een bijeenkomst in Pembroke Pines. Ze kortte haar speech in omdat het hard begon te regenen. "Ik hoef jullie toch niet te vertellen wat Trump allemaal al fout heeft gedaan", lachte ze.
Clinton gaat de komende dagen naar Michigan, Pennsylvania en Ohio. Daar roept ze samen met Barack en Michelle Obama, en haar man Bill Clinton mensen op om op haar te stemmen. Ze krijgt ook nog in de rest van het land hulp van bekende sterren als Cher, LeBron James, Stevie Wonder en Bon Jovi, maar ook oud-presidentskandidaat Bernie Sanders, en running mate Tim Kaine. Een groot team heeft ze aan haar zijde.
"In het verleden hebben Democraten laten zien dat ze heel goed zijn in dat precisiebombardement. Ze weten op precies het juiste moment de juiste mensen in te zetten om mensen over te halen op ze te stemmen", legt correspondent Wouter Zwart uit. "Dat heeft zeker effect."
Trump heeft minder mensen aan zijn zijde. Hij reist samen met running mate Mike Pence en hun familie naar Michigan, Pennsylvania, Iowa, Virginia en Minnesota. Minnesota is opvallend, aangezien daar sinds 1988 geen Republikein meer de meeste stemmen tijdens een verkiezing heeft gekregen.
Bekijk de speciale video's over de Amerikaanse verkiezingen op NOS The Series: