De e-mails van Clinton: hoe zit het ook alweer?
De FBI maakte vanavond bekend opnieuw te kijken naar e-mailgate, de zaak rond tienduizenden e-mails die Clinton al de hele campagne achtervolgt. In haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken (2009-2013) gebruikte Clinton een privéserver om zakelijke e-mails te versturen en niet die van het departement. Dat riep vragen op over de veiligheid en de motieven van Clinton.
Tegenstanders verweten haar dat ze sommige berichten niet in de overheidsarchieven wilde zien belanden. Anderen verweten haar de staatsveiligheid op het spel te hebben gezet omdat de privéserver niet voldoende beveiligd was.
Het ging om tienduizenden mails. Volgens Clinton stond er geen gevoelige informatie in die berichten. De aanhoudende kritiek zorgde ervoor dat ze de mails eind 2014 overdroeg. Overigens leidde ook dat weer tot discussie. Ze liet haar advocaten namelijk bepalen welke mails 'privé' waren en welke 'zakelijk' en wiste de privé-mails van de server. Later bleek dat enkele tientallen van de overgedragen mails als 'geheim' of zelfs als 'zeer geheim' gekwalificeerd hadden kunnen worden.
Niet vervolgd
In september vorig jaar bood ze haar excuses aan voor het gebruiken van de privéserver. "Het was een fout. Het spijt me. Ik neem verantwoordelijkheid en ik probeer zo transparant mogelijk te zijn", zei ze toen.
In mei van dit jaar concludeerde de inspecteur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat ze de veiligheidsregels met voeten heeft getreden. Toch wordt ze niet vervolgd. De FBI concludeerde na zijn eigen onderzoek dat Clinton buitengewoon onvoorzichtig is geweest, maar dat "geen enkele redelijke aanklager haar voor de zaak zou vervolgen". Minister van Justitie Loretta Lynch nam die aanbeveling van de FBI ongewijzigd over waardoor vervolging van de baan was.
Na het besluit van de FBI pakte het ministerie van Buitenlandse Zaken het interne onderzoek naar de kwestie weer op. Dat was stilgelegd vanwege het FBI-onderzoek. Wanneer de resultaten daarvan naar buiten komen, is niet bekend.
Vandaag werd dus bekend dat de FBI opnieuw naar de zaak rond de mails van Clinton kijkt. In een ander onderzoek kwamen mails naar boven die gerelateerd kunnen zijn aan e-mailgate. Het is echter niet duidelijk om wat voor mails het gaat.
Volgens The New York Times is het onderzoek heropend nadat er elektronische apparaten van Clintons persoonlijke assistent Huma Abedin en haar man Anthony Weiner in beslag zijn genomen. Weiner kwam meerdere malen in opspraak vanwege seksschandalen. De FBI zou bezig zijn met een onderzoek naar berichten die Weiner naar een 15-jarig meisje heeft verstuurd. FBI-directeur Comey zegt dat niet duidelijk is hoe lang het duurt om de aan Clinton gerelateerde mails te onderzoeken en of ze van belang zijn voor het eerdere onderzoek.
Trump heeft tijdens de campagne geen moment voorbij laten gaan om de kiezers op e-mailgate te wijzen. Hij hamert er voortdurend op dat Clinton niet te vertrouwen is. Hij refereert dan ook stelselmatig aan haar als 'Crooked Hillary'.
Correspondent Arjen van der Horst verwacht niet dat er voor de verkiezingsdag duidelijkheid komt over de nieuwe e-mails. "Er moet echt dramatisch nieuw bewijs naar voren komen wil de FBI zijn eerdere conclusie veranderen."
Overigens komt een deel van de e-mails van Clinton op 4 november naar buiten. Een rechter bepaalde eerder dat 1050 van de 10.000 pagina's met e-mails dan klaar moeten zijn voor publicatie. De rest wordt pas na de verkiezingen openbaar gemaakt.
Meer zien over de Amerikaanse verkiezingen: kijk naar eerdere afleveringen van NOS The Series.