AFP
NOS Nieuws

Nog eens 15.000 mails Hillary Clinton openbaar

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken moet bijna 15.000 mails van Hillary Clinton openbaar maken. Dat heeft de rechter bepaald. Het gaat om mails die zijn opgedoken tijdens een onderzoek van de FBI naar berichten die Clinton in haar tijd als minister verstuurde vanaf haar persoonlijke mailaccount.

De FBI heeft de mails op een harddisk gezet en overgedragen aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. De rechter vindt dat het ministerie zo snel mogelijk duidelijkheid moet geven over de datum waarop de mails openbaar kunnen worden gemaakt.

Nieuwe collectie

Het gaat om andere mails dan de 55.000 berichten die eerder door de advocaat van de presidentskandidate werden vrijgegeven. Clinton heeft ze ontvangen en verstuurd vanaf haar thuisadres en de FBI trof ze aan op haar server.

Het onderzoek van de FBI werd eerder al afgerond. De conclusie van dat onderzoek luidde dat Clinton weliswaar zeer slordig was omgegaan met haar mail, maar dat er geen reden was om haar aan te klagen.

Slechte timing

Het ministerie mag de mails eerst screenen op gevoelige informatie, maar moet de documenten uiteindelijk vrijgeven. De kans is groot dat dat gebeurt op een voor Clinton hoogst ongunstig moment. Waarschijnlijk worden ze in oktober vrijgegeven, een krappe maand voor de verkiezingen.

"Als het ministerie van Buitenlandse Zaken vaststelt dat het in alle gevallen gaat om mail die werkgerelateerd is, dan zijn wij er natuurlijk voor dat die wordt vrijgegeven", zegt een woordvoerder van Clintons campagneteam.

Politieke tegenstanders hameren er al langer op dat Clinton volledige opening van zaken moet geven. Clinton zelf heeft altijd beweerd alles ter beschikking te hebben gesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl