AFP
NOS Nieuws

Merendeel Clinton-mails pas openbaar na verkiezingen

De meeste e-mails die Hillary Clinton als minister van Buitenlandse Zaken vanaf haar onbeveiligde privéserver verzond, worden pas openbaar gemaakt na de presidentsverkiezingen. Dat heeft de rechter bepaald.

De conservatieve actiegroep Judicial Watch had een rechtszaak aangespannen tegen Clinton over de e-mails. De organisatie wil de mails zo snel mogelijk kunnen inzien. De rechter heeft nu een tijdschema opgesteld voor de publicatie.

1050 van de ruim 10.000 pagina's moeten van de rechter op 4 november klaar zijn voor publicatie. Dat is een paar dagen voor de verkiezingen, waar Clinton tot president hoopt te worden gekozen. De andere e-mails worden pas na de verkiezingen openbaar gemaakt.

Vertrouwelijke informatie

Clinton kwam na haar ambtsperiode als minister onder vuur te liggen omdat ze zakelijke mails via een privéadres had verstuurd. Eind 2014 overhandigde ze alsnog tienduizenden e-mails aan het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarvan bleken er 65 de kwalificatie 'geheim' te verdienen en 22 zelfs de kwalificatie 'zeer geheim', hoewel Clinton zelf zei dat er geen vertrouwelijke informatie was verstuurd.

Judicial Watch noemt het uitstel van publicatie "een corrupt proces". De directeur van de organisatie zegt dat Amerikaanse burgers daardoor informatie wordt onthouden op het belangrijke moment dat er een nieuwe president moet worden gekozen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl