Ondanks toezeggingen van staatssecretaris Martin van Rijn komt er voorlopig geen richtlijn voor de hoeveelheid personeel in verpleeghuizen. De gesprekken daarover liepen vorige week vast. Ondertussen is het tekort aan personeel in verpleeghuizen nijpend, zelfs in verpleeghuizen waar tot voor kort voldoende zorg was.
Bij zorginstelling Zorgaccent gooiden ze in 2014 het roer om: minder management en meer handen aan het bed. Er kwam meer aandacht voor bewoners en de huiskamers van de zorginstelling werden een voorbeeld in de zorg.
"Maar toen verdween het vet van de botten", vertelt verpleegkundige Natasia ten Kattelaar. "Bij ons moest er ook weer bezuinigd worden en moest er vier uur per dag, per team, verdwijnen. Dat betekent dat wij ook hier alleen staan."
Ook bij Zorgaccent knelt het nu. Er zijn momenten dat er maar één medewerker op acht bewoners staat. Dat is frustrerend vertelt verpleegkundige Eefje Stokvis-Van Keeken. "Als ik met acht bewoners in de huiskamer ben en één iemand moet naar het toilet, dan moet ik zeven mensen achterlaten."
Volgens Sarah Dobbe van FNV is de situatie bij andere zorginstellingen nog nijpender. "We zien grote verschillen tussen verpleeghuizen. In het ene huis is het één medewerker op acht dementerenden, maar je hoort ook één op dertig en in nachtdiensten hoor je zelfs één op honderd bewoners."
De FNV hield deze zomer een enquête onder medewerkers in de verpleeghuizen. "Daaruit blijkt dat 85 procent van de zorgverleners vindt dat er te weinig personeel is om goede zorg te leveren."
Volgens Dobbe moet er een personeelsnorm komen om onderbezetting aan te pakken. "Er moeten harde afspraken komen over hoeveel zorgmedewerkers er minimaal op de groep staan. In andere sectoren, zoals de kinderopvang, is dit heel gebruikelijk."
Zonder extra budget is het huidige tekort niet zomaar opgelost.
Ook de verpleegkundigen willen een personeelsnorm. Die norm zou twee medewerkers op acht bewoners moeten zijn, vindt verpleegkundige Stokvis-van Keeken. Maar werkgevers zijn huiverig om een harde norm voor de personeelsbezetting vast te leggen. Ze vrezen daar niet aan te kunnen voldoen zonder extra budget.
Volgens brancheorganisatie Actiz wekt een norm verkeerde verwachtingen. "De arbeidsmarkt is te krap en zonder extra budget is het huidige tekort niet zomaar opgelost." Actiz wijst erop dat door de bezuinigingen van het kabinet de afgelopen jaren al 18.000 medewerkers zijn ontslagen.
Van Rijn wil dat de sector zelf bepaalt wat een goede bezetting is en gaf 1 oktober als deadline. Nu de sector er niet uit komt, is het Zorginstituut Nederland aangesteld om het probleem op te lossen.
Dobbe van de FNV vindt dat het kabinet er meer geld voor moet uittrekken. "Als je nog steeds verhalen hoort dat iemand een jaar lang niet naar buiten kan, omdat daar geen personeel voor is, dan kom je er niet onderuit dat er geld bij moet."
En dat is volgens haar een politieke keuze. "Dit gaat om willen, niet om kunnen." Morgen debatteert de Tweede Kamer erover.