Afspraken over verbetering verpleeghuiszorg blijven uit
Gesprekken tussen werkgevers, personeel en patiëntenorganisaties in de verpleeghuiszorg over het verminderen van de werkdruk en het verbeteren van de kwaliteit in die sector zijn mislukt.
Opeenvolgende rapporten van onder meer de Inspectie voor de Gezondheidszorg stellen al jaren vast dat de kwaliteit van de verpleeghuiszorg te wensen overlaat. En iedereen is het er over eens dat de werkdruk in de sector veel te hoog is. Toch het is niet gelukt om daar iets aan te doen.
Oplossing
Verpleeghuisbestuurders, verpleegkundigen, patiëntenorganisaties en alle andere betrokken partijen bij de verpleeghuiszorg onderhandelen al anderhalf jaar over hoeveel en wat voor soort personeel er nodig is in verpleeghuizen. Maar ze komen er dus niet uit.
Het Zorginstituut Nederland moet nu met een oplossing komen. Dat instituut bevestigt de gang van zaken aan de NOS. Op dit moment zijn er geen afspraken hoeveel mensen er moeten werken op een verpleegafdeling.
Onderbezetting
De personeelsbezetting is een heet hangijzer. De hoge werkdruk en het personeelsgebrek worden vaak genoemd als verklaring voor het ondermaatse presteren van veel verpleeghuizen. De Tweede Kamer nam in 2014 de motie-Leijten aan die stelt dat er een vaste norm voor de personeelsbezetting moet worden opgenomen in de beroepsrichtlijnen.
Ruim baan
Verantwoordelijk staatssecretaris Van Rijn wil dat de sector zelf bepaalt wat een goede bezetting is en gaf 1 oktober 2016 als deadline. Nu de sector er niet uit komt, treedt het Zorginstituut op als mediator om het probleem op te lossen, net als bij de richtlijn Intensive Care en de Geboortezorg.
SP-Kamerlid Leijten vindt dat haar motie niet uitgevoerd wordt. Ze gaat een debat aanvragen waarin ze de positie van staatssecretaris Van Rijn ter discussie wil stellen.
Maar de regeringspartijen VVD en PvdA willen zover niet gaan, zij vinden het voldoende als de staatssecretaris met een oplossing komt. VVD-Kamerlid Potters zegt: "Het enige dat telt is dat je vader of moeder goed wordt verzorgd in het verpleeghuis. Voldoende goed opgeleid personeel is daarbij essentieel".
De staatssecretaris laat in een reactie weten dat de verpleeghuiszorg "beter kan en moet worden". Hij heeft zijn hoop gevestigd op het Zorginstituut. "Nu veldpartijen de uitwerking van hun visie hebben overgedragen aan het Zorginstituut Nederland, is het wat mij betreft ruim baan voor ambitie onder regie van het Zorginstituut."
Huiverig
De grootste beroepsorganisatie van verpleegkundigen en verzorgenden, de V&VN, bevestigt het mislukken van de gesprekken. Woordvoerder Francis Bolle begrijpt waarom de werkgevers huiverig zijn om een harde norm voor de personeelsbezetting vast te leggen. "Ze kunnen daar niet aan voldoen", zegt ze.
"Je hebt een goede mix nodig van personeel van verschillend opleidingsniveau en daarvoor is ook extra geld nodig. Maar ook visie van de bestuurders, want er zijn nu ook instellingen die het wel voor elkaar krijgen. De werkgevers willen helemaal geen leidraad met een norm voor de personeelsbezetting."
De gesprekken gingen behalve over het aantal medewerkers dat minimaal vereist is in verpleeghuizen, ook over andere maatregelen om de kwaliteit van de zorg te verbeteren.
Teleurgesteld
Ook de FNV is teleurgesteld over het mislukken van de gesprekken. "Er is een afspraak met het kabinet dat die norm er komt", zegt bestuurder Sarah Dobbe.
"Dat zegt staatssecretaris Van Rijn ook steeds weer. Wij hebben volgende week een afspraak met het kabinet. Dan gaan we nog eens benadrukken dat er geluisterd moet worden naar het personeel in de zorg. Uit onderzoek van ons blijkt dat zeventig procent van de mensen die in de verpleeghuizen werkt, zegt dat er te weinig personeel is."
Kinderopvang
Volgens brancheorganisatie Actiz lost een harde norm voor de personeelsbezetting de kwaliteitsproblemen niet op, "omdat een dergelijke norm zowel zorginhoudelijk als beheersmatig contraproductief is".
In de kinderopvang is zo’n norm bijvoorbeeld wel gebruikelijk. Op elke acht kinderen moeten er twee begeleiders staan. Volgens de werkgeversorganisatie zijn heel veel factoren van invloed "op wat nodig en haalbaar is".
Oplossing van de kwaliteitsproblemen "vereist nu juist visie en vindingrijkheid in het ondernemerschap", zegt Actiz in een persverklaring.
Afvinklijstjes
Vandaag werd ook bekend dat verpleeghuizen weigeren om nog langer kwaliteitsinformatie op te sturen naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het leidt tot afvinklijstjes en een ranking van verpleeghuizen die geen goed beeld geven van de werkelijke kwaliteit van de zorg, vinden ze.
Deze zomer beklaagden een aantal verpleeghuizen zich erover dat ze door de IGZ onterecht op een zwarte lijst van slechte verpleeghuizen gezet waren.