Duitse komiek Böhmermann vrijuit na 'beledigen' Erdogan
Justitie in Duitsland seponeert de zaak tegen de komiek Jan Böhmermann. Er liep een onderzoek naar hem vanwege uitspraken die hij deed over de Turkse president Erdogan. Gekeken werd of hij vervolgd moest worden voor belediging van een bevriend staatshoofd. Erdogan zelf had zich bij Berlijn beklaagd over het gedicht.
De komiek las in maart een lastergedicht voor over Erdogan op de Duitse tv. Hij zei in zijn aankondiging: "Wat nu komt, dat mag dus niet" en "Het is in Duitsland verboden dit in het openbaar voor te dragen".
Volgens het Openbaar Ministerie kan niet voldoende worden aangetoond dat Böhmermann strafbare feiten heeft gepleegd. Het ging zo duidelijk om satire dat het niet kan worden aangemerkt als beledigend. Daarmee valt het gedicht onder de vrijheid van meningsuiting, aldus het OM.
"Het is in eerste instantie de vraag of hier wel sprake is van strafbare belediging. Daarbij moet het gaan om een persoonlijk waardeoordeel. Dit is een voorbeeld waarbij de presentator de grenzen van de vrijheid van meningsuiting onderzocht", licht het OM toe. "Bovendien zijn de uitingen gedaan in een bekend satirisch programma, waarvan de kijker weet dat er vaak in overdreven wordt".
Artikel schrappen
Volgens het Duitse wetboek van strafrecht is belediging van een bevriend staatshoofd strafbaar. Volgens artikel 103 kan dat leiden tot maximaal drie jaar cel of een boete. In het geval van laster kan de celstraf oplopen tot vijf jaar.
Bondskanselier Merkel zei naar aanleiding van de zaak dat ze dit artikel nog tijdens haar ambtsperiode uit de wet wil laten schrappen. Het druist in tegen de vrijheid van meningsuiting. Op basis daarvan hadden deskundigen in Duitsland al zien aankomen dat Böhmermann vrijuit zou gaan.