1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ZDF
NOS Nieuws

Böhmermann weer op tv: geen eigen grappen, maar die van kijkers

  • Jeroen Wollaars

    Correspondent Duitsland

  • Jeroen Wollaars

    Correspondent Duitsland

Na een maand van de buis geweest te zijn, had de Duitse komiek Jan Böhmermann vanavond weer een uitzending op de ZDF. In de show refereert Böhmermann een aantal keren aan de aanklacht die de Turkse president indiende nadat de komiek een "smaadgedicht" over Erdogan had voorgelezen.

De komiek had vooraf gezegd dat hij helemaal geen grappen meer wilde maken, omdat dat te riskant was. "Straks beledig ik Hitler. Stel je voor dat hij een goeie advocaat heeft, dan word ik aangeklaagd".

Daarom riep Böhmermann kijkers op grappen in te sturen. Tienduizend mensen hadden dat gedaan, zei hij vanavond in de uitzending. Dus kwamen er dingen voorbij als: "Het Olympisch park in Rio krijgt een seks-afdeling. Dat hebben we in Duitsland ook: Keulen Hauptbahnhoff". En: "Wat is het verschil tussen Chinezen en racisme? Racisme heeft vele gezichten".

De grappen die de uitzending haalden werden beloond met 103 euro, een verwijzing naar het Duitse wetsartikel over het beledigen van een buitenlands staatshoofd.

Erdogan had na de gewraakte uitzending aan Duitsland gevraagd om Böhmermann te vervolgen. Volgens artikel 103 moet de Duitse regering zich vervolgens uitspreken over de vervolging. Bondskanselier Merkel stond de vervolging toe.

Tegen het eind van het programma schoof de bekende ex-Linke-fractievoorzitter Gregor Gysi aan als hoofdgast. Toen kwam het thema Erdogan weer ter tafel. Gysi deed wat Böhermann, enigszins gespeeld, niet aandurfde: Erdogan om zijn "rotpolitiek" bekritiseren.

Ook Merkel kreeg ervan langs. "Zij maakt het eerst mogelijk dat jij vervolgd wordt", zei hij tegen Böhermann. "En wil daarna dat artikel afschaffen. Je kan niet zeggen: die ene pakken we nog even en de rest niet."

Het publiek klapte hard voor de politicus, terwijl Böhermann demonstratief zijn handen op zijn oren hield. Daarna was de show voorbij. "Volgende week is er weer een uitzending, tot dan!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl