Met het persoonlijk gezondheidsdossier bepaalt een patiënt met welke dokter hij zijn medische gegevens deelt.
Aangepast

Medisch dossier komt in handen van patiënt

De wet cliëntenrechten is ondanks alle kritiek aangenomen door de Eerste Kamer. De partijen VVD, PvdA, CDA, D66, ChristenUnie, SGP, 50+ en OSF stemden voor de wet.

De wet geeft mensen het recht op toegang tot hun eigen online medisch dossier. Nu hebben mensen alleen het recht om een papieren uitdraai van hun dossier bij de huisarts op te vragen. Door de wet kunnen patiënten straks thuis, zonder tussenkomst van een arts, online in hun eigen medische gegevens kijken.

Er is veel kritiek op de wet. Huisartsen vinden ze niet langer betrokken worden bij het raadplegen van medische gegevens en dat hun medisch beroepsgeheim aan de kant wordt geschoven.

De SP vreest dat als mensen zelf over hun eigen medische dossiers beschikken ze verleid worden om hun medische gegevens te delen met commerciële bedrijven.

Lobby

Deze bedrijven zijn blij dat de wet is aangenomen. Philips lobbyde de afgelopen tijd om de wet erdoor te krijgen, en stuurde een vertrouwelijke brief aan de Eerste Kamerleden met de uitdrukkelijke boodschap de wet aan te nemen.

Ook directeur Jan-Marc Verlinden van Medvision360 vindt het handig dat hij dankzij deze wet nu direct bij de patiënt om zijn medische gegevens kan vragen. Het bedrijf ontwikkelt nieuwe technologie voor de zorg.

Verlinden denkt dat veel Nederlanders straks hun gegevens met hem gaan delen. "Als ik het nu inschat en het huidige onderzoek bekijk, zal de helft van Nederland die stap gaan maken", zei hij afgelopen zondag in Nieuwsuur.

Medisch dossier in handen patiënt: zegen of gevaar?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl