'Zaak-Henriquez symbool voor aanpak politiegeweld'
Rond het middaguur wordt duidelijk of agenten vervolgd worden voor de dood van Mitch Henriquez. "De politie houdt er rekening mee dat het tot een rechtszaak gaat komen in deze uiterst gevoelige zaak", zegt NOS-justitieredacteur Remco Andringa.
Update: inmiddels is bekend dat Justitie twee agenten gaat vervolgen.
Afgelopen zaterdag werd al duidelijk dat bij de uit de hand gelopen arrestatie vorig jaar fout na fout is gemaakt. Twee politiewetenschappers stellen vast dat er buitensporig geweld is gebruikt, het overzicht ontbrak tijdens de aanhouding en er te laat een ambulance werd opgeroepen.
Advocaat van de nabestaanden Gerald Roethof zegt dat het onvermijdelijk is dat een of meerdere agenten vervolgd worden voor zware mishandeling met de dood tot gevolg. De maximale celstraf daarvoor is 10 jaar.
'De grens trekken'
"Deze zaak staat voor activisten symbool voor het aanpakken van politiegeweld. Zij hebben dringend behoefte aan een duidelijke grens: het OM moet niet aarzelen om agenten te vervolgen als ze over de schreef gaan", zegt Andringa.
De arrestatie met fatale afloop gebeurde in juni 2015. De 42-jarige Arubaan was op een muziekfestival in Den Haag en zou voor de grap hebben geroepen dat hij een wapen bij zich had. Henriquez verzette zich tegen zijn arrestatie.
Nekklem en pepperspray
Vijf agenten streden enkele minuten om hem in bedwang te krijgen. Henriquez kreeg daarbij pepperspray in zijn gezicht gesmeerd. De Rijksrecherche concludeerde eerder al dat zijn strottenhoofd was gebroken als gevolg van een nekklem, een omstreden greep.
Op een video is te zien dat Henriquez niet meer beweegt nadat hij in een ME-busje werd gezet. Een dag later overleed hij in het ziekenhuis.
"Collega-agenten zullen erkennen dat er fouten zijn gemaakt", zegt Andringa. "Toch heerst binnen de politie het gevoel: dit was nooit de bedoeling. Als een agent zich moet verantwoorden voor de dood van een arrestant zorgt dat voor ongerustheid binnen de politie."
De dood van Henriquez zorgde voor veel opschudding. In Den Haag gingen mensen de straat op om te protesteren tegen wat in hun ogen discriminatie en zware mishandeling was.
Bij rellen in de Schilderswijk raakten jongeren slaags met de politie. Tientallen relschoppers werden opgepakt en meerdere agenten raakten gewond.
Discussie over politiegeweld
"De fatale arrestatie werd gezien als een heftig voorbeeld van onnodig geweld door de politie", zegt Andringa. "Er kwam een felle discussie over op gang. Tevergeefs is gepoogd het gebruik van de nekklem verboden te maken."
De agenten die betrokken waren bij de arrestatie van Henriquez zijn nog steeds geschorst. Vandaag krijgen ze te horen of er een strafrechtelijk onderzoek volgt naar hun optreden.