Weer een zware aardbeving in Italië. Liggend op een breukvlak met oude en niet-aardbevingsbestendige huizen, zijn slachtoffers onvermijdelijk. Bij de aardbeving in 2009 in L'Aquila vielen 289 doden. In die stad was er ook sprake van een ramp na de ramp.
De wederopbouw van de stad werd gekenmerkt door traagheid en corruptie. Journaliste Marianna Gianforte was zowel toen als vandaag ter plekke, en weet precies waar de bevolking van Amatrice zich op moet voorbereiden.
Opstartproces
"Toen ik vanmorgen om half zeven aankwam, zag ik een plat gebombardeerde stad. Zo ziet het eruit. Er waren er nog helemaal geen officiële hulpdiensten. Er stonden vrijwilligers puin te ruimen, mensen uit L'Aquila en uit de omgeving. Verder niemand van de hulpdiensten. Want het opstartproces, voordat die hele colonne onderweg is, duurt in Italië heel lang.
Er zijn al talloze aardbevingen geweest en nog zijn we er niet klaar voor.
"Overal waar in Italië geld mee gemoeid is, dat weet iedereen, dan spitsen de corrupte mensen meteen hun oren. En vooral de maffia spitst z'n oren. Maar ook inwoners zelf, mensen die willen profiteren van de situatie en er geld aan willen verdienen", zegt Gianforte, die denkt dat het deze keer niet anders zal zijn.
Tweede klap
Er ging 480 miljoen euro aan Europese noodhulp naar L'Aquila, geld dat direct bestemd was voor noodhulp. "Het geld werd daarvoor niet gebruikt, maar werd gestoken in nieuwbouwwijken die door Berlusconi op tientallen kilometers van L'Aquila werden neergezet", vertelde de lokale journalist Angelo Venti twee jaar geleden aan correspondent Rop Zoutberg.
"Je hebt het niet over noodwoningen, maar over woonwijken die voor permanente bewoning zijn bedoeld. Wie bij elkaar in de straat woonde, of deel uitmaakte van een kerkgemeenschap, het speelde geen rol. Uiteindelijk werd dat de tweede klap die de inwoners te verwerken kregen na de beving zelf", aldus Venti.
Realiteitszin
In de jaren die volgden zijn honderden miljoenen uitgegeven om L'Aquila weer op te bouwen. Begin 2014 werden vier lokale politici en ondernemers aangehouden op verdenking van corruptie bij de reconstructie van de stad. Ze zouden steekpenningen hebben aangenomen bij het toewijzen van contracten aan bouwbedrijven om de stad op te bouwen. Deze bouwbedrijven zouden gelieerd zijn aan de maffia.
"Ik blijf hopen op beterschap", zegt Gianforte. Maar alleen als de bureaucratie stopt en regels die niets toevoegen, worden afgeschaft. Zodat de bureaucratie het verliest van de realiteitszin."
Gianforte: "L'Aquila is inmiddels zeven jaar geleden. Welke aardbeving is nog nodig voordat dit land zorgt dat z'n burgers veilig zijn? Er zijn al talloze aardbevingen geweest. In Perugia, Assisi, Marche. Van Lombardije tot Sicilië, en vandaag deze aardbeving. En nog zijn we er niet klaar voor."