Het zoeken naar slachtoffers is in volle gang
NOS NieuwsAangepast

Premier Renzi: zeker 120 doden door verwoestende aardbeving

Premier Renzi van Italië zegt dat het dodental van de aardbeving van vannacht fors is opgelopen. Er zijn zeker 120 doden, zei hij in het rampgebied, waar hij ging kijken. Er worden nog mensen vermist, maar daarvan kon Renzi geen aantal noemen.

Een duidelijk overzicht van het aantal gewonden is er niet. In het aardbevingsgebied in Centraal-Italië wordt nog altijd gezocht naar overlevenden.

De aardbeving was vannacht om 03.36 uur en had volgens het Italiaans seismologisch instituut (INGV) een kracht van 6,0 op de schaal van Richter. Het epicentrum was niet ver van het dorp Norcia, zo'n 75 kilometer ten zuidoosten van Perugia.

De zwaarst getroffen dorpen zijn Pescara del Tronto en Amatrice. Veel huizen daar zijn ingestort en ook een 15de eeuwse kerk is voor een groot deel verwoest. Op sommige plaatsen ligt het puin metershoog.

In de dorpen wonen duizenden mensen, van wie de meesten nu dakloos zijn. In Amatrice worden mensen op straat verpleegd, omdat de autoriteiten bang zijn dat het ziekenhuis kan instorten.

Premier Rutte heeft zijn medeleven betuigd met de Italianen. Ook heeft hij gezegd dat Nederland waar nodig wil helpen. Italië heeft nog niet om hulp gevraagd.

Ook koning Willem-Alexander en Máxima hebben gereageerd: "Hele gemeenschappen zijn zwaar getroffen. Met alle families die rouwen om hun dierbaren of in angstige onzekerheid verkeren, leven wij intens mee.

 • AP
  Een non op straat in Amatrice laat weten dat ze de aardbeving heeft overleefd
 • EPA
  Agent houdt een baby vast in Pescara del Tronto
 • Getty Images
  Reddingswerkers doorzoeken de puinhopen
 • AFP
  Een gewonde wordt uit het puin weggevoerd
 • Reuters
  Een gewonde wordt onder het puin vandaan gehaald

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl