In Italië zijn zeker zes doden gevallen bij een aardbeving
NOS Nieuws

Nederlandse toerist in Italië: ons bed ging helemaal op en neer

Marc Woldberg uit Hattem is op vakantie op het Italiaanse platteland op ongeveer 60 km van het epicentrum van de aardbeving. Hij werd vannacht, samen met zijn vrouw en kinderen, ruw wakker geschud door de aardbeving met een kracht van 6,0 op de schaal van Richter, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

"Het bed schudde opeens heen en weer. Mijn vrouw schreeuwde: ‘we hebben een aardbeving!’ We hebben al eens een aardbeving in het zuiden van Nederland meegemaakt, maar dit was veel heftiger."

"We hadden vrij snel door dat het om een aardbeving ging", gaat Woldberg verder. "Het voordeel van sociale media is dat je snel op de hoogte bent." De familie is ongedeerd. Het Nederlandse stel heeft wel hun zoon moeten geruststellen. "Onze oudste zoon kwam in paniek naar ons toe. Toen zijn we het nieuws gaan volgen en daarna weer gaan slapen."

Geen schade buiten

In het gebied om hun verblijf is niets van de aardbeving te zien. "We zien op het eerste gezicht geen schade buiten, maar we hebben nog geen mensen gesproken. Er zijn hier ook niet zoveel mensen om ons heen."

Het dorpje Amatrice ligt deels in puin

Het voelde alsof er overal bommen insloegen.

Eigenaresse bed & breakfast Amatrice al Lago

Ook de eigenaresse van bed & breakfast Amatrice al Lago, vijf kilometer van de stad en bij een meer, schrok wakker door de beving. "Het voelde alsof er overal bommen insloegen. Je moest wel wakker worden. Gelukkig heeft het meer een gedeelte van de kracht van de aardbeving 'opgeslokt' en is de schade hier minder erg dan in de stad."

In de b&b verbleven gasten. Die zijn erg geschrokken, volgens de eigenaresse. "Ze zijn allemaal meteen vertrokken." Maar de eigenaresse weet niet wat ze zelf moet doen. "We kunnen niets. Alles is kapot. We kunnen ook niet naar Amatrice, als er nog iets van de stad over is."

Deze keer trilde het harder.

Nederlander Pieter Vening in Italië

Nederlander Pieter Vening heeft een appartementencomplex op ongeveer anderhalf uur rijden van Amatrice. Ook hij voelde vannacht een trilling. "Wij hebben al vaker een aardbeving gevoeld, maar deze keer trilde het harder."

Vening ging meteen naar buiten toen hij de beving voelde. “We merkten het echt heel behoorlijk. We gingen meteen buiten kijken hoe het in de omgeving met iedereen ging."

Volgens de Nederlander is er geen schade te zien. "Ik moet het complex nog controleren op scheuren, maar ik heb niet het idee dat er iets kapot is. Buiten zijn er ook geen huizen ingestort zoals in de getroffen dorpen. Ik moet zelf de televisie aanzetten om de schade te kunnen zien op andere plekken." Vening is na de beving snel weer gaan slapen. “Als je aardbevingen gewend bent, kan je ook erna weer gewoon gaan slapen."

Angst

Toch zal de angst de komende tijd nog blijven. "Na zo’n aardbeving blijven mensen meestal twee tot drie weken bang, maar daarna is het weer zoals het altijd is. Dan genieten mensen weer."

De helft van het stadje zou er niet meer zijn.

Correspondent Rop Zoutberg

Volgens correspondent Rop Zoutberg wordt in de loop van de ochtend pas duidelijk hoeveel schade er in het stadje is. "Dit gebeurde allemaal in de nacht, zonder dat er aanwijzingen waren dat er een grote klap zou komen. De mensen sliepen en werden verrast. De helft van het stadje zou er niet meer zijn, maar pas later zullen we zien wat de schade precies is."

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er nog geen meldingen over Nederlanders. Het ministerie en de ambassade staan in contact met de lokale autoriteiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl