NOS NieuwsAangepast

Dodental aardbeving Centraal-Italië loopt op naar 38

Zoektocht naar overlevenden verloopt moeizaam

Het dodental van de aardbeving van vannacht in het midden van Italië is opgelopen naar 38. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Er wordt rekening gehouden met nog meer doden, omdat nog veel mensen onder het puin liggen.

De beving was om 03.36 uur en had volgens het Italiaans seismologisch instituut (INGV) een kracht van 6,0. Het epicentrum was niet ver van het dorp Norcia, zo'n 75 kilometer ten zuidoosten van Perugia in Umbrië. Daarna zijn nog tientallen naschokken geteld.

De regio is populair bij toeristen. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Alarmcentrale van de ANWB zijn er geen berichten over getroffen Nederlanders in het gebied.

Redden

De zwaarst getroffen dorpen zijn Pescara del Tronto en Amatrice. De meeste huizen daar zijn ingestort. In de dorpen wonen duizenden mensen, van wie de meesten nu dakloos zijn. Er worden tenten geregeld om hun onderdak te geven.

Inwoners die de aardbeving hebben overleefd, proberen slachtoffers te redden door met hun blote handen in het puin te graven.

"Complete straten in de regio zijn weggevaagd en huizenblokken zijn weggeslagen", zegt correspondent Rop Zoutberg. "We moeten vrezen dat het aantal doden behoorlijk gaat oplopen."

De autoriteiten in het getroffen gebied hebben mensen opgeroepen om bloed te geven voor de slachtoffers.

Klus

Door de beving zijn ook bruggen ingestort en telefoonmasten vernield. Verder is op veel plaatsen de stroom uitgevallen.

De beving werd in een groot deel van Italië gevoeld, van Bologna in het noorden tot Napels in het zuiden van het land.

Brandweermensen uit verscheidene regio's, zoals Lazio en Toscane, helpen in het getroffen gebied. "Maar voor veel hulpverleners is het een enorme klus om er te komen", zegt Zoutberg.

 • AFP
  Een gewonde wordt uit het puin weggevoerd
 • AFP
  Reddingswerkers zoeken naar overlevenden
 • AFP
  Reddingswerkers helpen een bewoner uit de ruïnes
 • AFP
  Reddingswerkers helpen een gewonde inwoner van Amatrice uit het puin
 • Valerio Gianni / Twitter

Centraal-Italië wordt vaker opgeschrikt door aardbevingen. In L'Aquila, zo'n 50 kilometer ten zuiden van het epicentrum van nu, kostte een beving met een kracht van 6,3 in 2009 het leven van bijna 300 mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl