Veerle Renier werkte 23 jaar bij Perry Sport

'Na 23 jaar bij Perry Sport ben ik op straat gezet als oud vuil'

"We zijn allemaal op straat gezet, als oud vuil. Heel veel jaar ervaring op straat." Verkoopster Veerle Renier (57) werd na 23 jaar ontslagen bij Perry Sport, nadat de winkelketen begin dit jaar failliet ging.

"Toen er uitstel van betaling werd aangevraagd dachten we lange tijd dat we overgenomen zouden worden door winkelketen JD Sports. Maar een week ervoor werd gezegd dat oudere werknemers niet meegingen. En dat waren er heel wat bij ons filiaal: de bedrijfsleider, de assistent, twee collega’s. We moesten weg."

Werknemers met veel ervaring vliegen er vaak als eerste uit bij een doorstart. Dat blijkt na recente faillissementen van verschillende winkelketens.

'Het doet echt zeer, Perry is altijd een goede werkgever geweest'

Een nieuwe wet die oudere ervaren werknemers moet beschermen, werkt volgens curatoren averechts. Dankzij de Wet werk en zekerheid mogen werknemers bij een doorstart opgebouwde jaren meenemen. Maar dat maakt oudere ervaren medewerkers relatief duur.

Bij Perry Sport mochten Renier en andere ervaren collega's van haar niet mee. "Op een donderdag kregen we te horen dat we definitief ontslagen waren. En op vrijdag hing er al een poster met personeel gevraagd."

"Mijn collega die 39 jaar voor Perry heeft gewerkt, heeft gesolliciteerd op zijn eigen functie – en kreeg netjes antwoord dat hij niet voldeed aan het profiel."

Met 8,5 jaar trouwe dienst, ben ik te oud en te duur.

Truus Atteveld

Winkelmanager Truus Atteveld (62) kreeg daar ook mee te maken toen winkelketen McGregor een doorstart maakte. "We dachten dat het goed zou komen want we gingen een doorstart maken. Maar het is dus niet goed gekomen."

McGregor werd overgenomen door oud-eigenaren. Van de 800 banen in Nederland mochten er uiteindelijk 377 blijven. Vooral oude werknemers met veel dienstjaren werden ontslagen.

Truus Atteveld tijdens haar laatste dag in de winkel

Via een mail kreeg Atteveld te horen dat ze niet langer welkom was. Twee collega's mogen wel blijven. "Eén werkt hier net twee maanden en de ander anderhalf jaar. En ik, met 8,5 jaar trouwe dienst, ben te oud en te duur."

Uitzendkrachten van Randstad moeten haar vervangen. "Die moest ik gaan opleiden, maar dat heb ik geweigerd. Ik ga haar niet mijn kunstje leren."

Kansen

Renier en Atteveld verwachten allebei dat het moeilijk wordt om weer een baan te vinden. "Ik heb 23 jaar bij Perry Sport gewerkt en ik heb nooit hoeven solliciteren. Dat is nogal een punt", vertelt Renier.

Ook Atteveld schat haar kansen laag in. "Ik ken mensen van 50 die al twee jaar tevergeefs op zoek zijn naar een baan, ik ben 62." Volgens het UWV is 7,4 procent van de 55-plussers werkloos. Zeven op de tien werkloze 55-plussers zijn langer dan een jaar op zoek naar werk.

Medewerkers met veel dienstjaren zijn vaak te duur om opnieuw in dienst te nemen bij een doorstart.

McGregor

Perry Sport zegt in een reactie dat bij de selectie van het personeel "geen onderscheid is gemaakt naar leeftijd of duur van het dienstverband". Bij de doorstart kon zo’n twee derde van de banen behouden blijven.

McGregor bevestigt dat door de nieuwe Wet werk en zekerheid medewerkers met veel dienstjaren vaak te duur zijn om opnieuw in dienst te nemen bij een doorstart.

"We hebben bij de doorstart van McGregor niet geselecteerd op leeftijd, maar waren wel helaas genoodzaakt om te selecteren op anciënniteit." De winkelketen pleit voor aanpassing van de wet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl