Zo'n 130 patiënten hebben zich de afgelopen maand uitgeschreven bij de Turks-Nederlandse arts Burhan Karademir. Hij werkt in een gezondheidscentrum in Rotterdam en is aanhanger van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen.
''Er zijn mensen die al jaren patiënt bij me zijn en nu opbellen om me uit te schelden en zich uit te schrijven. Ze denken dat ik de staatsgreep steun. Dat is helemaal niet zo. Maar ik ben van mening dat Gülen er niet achter zit, laat daar eerst bewijs voor komen."
Sinds de mislukte coup een maand geleden staan ook in Nederland aanhangers van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen lijnrecht tegenover die van president Recep Tayyip Erdogan.
Het aantal Turkse Nederlanders dat elkaar bedreigt, intimideert en discrimineert neemt toe, blijkt uit meldingen van anti-discriminatiebureaus. Volgens het bureau Radar in Rotterdam komen de meeste meldingen van Gülen-aanhangers.
"Sinds een maand word ik uitgemaakt voor terrorist. Het is beangstigend dat mensen zonder bewijs overgaan tot dit soort dingen."
Karademir en zijn vrouw voelen zich niet overal meer veilig. "Ik ga niet meer naar de Turkse supermarkt en ik durf niet meer naar de moskee. En ik ben niet de enige die dit heeft."
De bedreigingen die binnenkomen bij Radar lopen dwars door families en vriendenkringen heen. Dat is ook bij Karademir zo. "De dag na de coup kreeg ik een sms van een familielid waar hij mij uitschold en uitmaakte voor landverrader. Hij wil niets meer met mij te maken hebben."
Heksenjacht
Volgens Erdogan zit Gülen achter de mislukte coup. In Turkije zijn tienduizenden ambtenaren, militairen, journalisten en leraren met vermeende Gülen-banden geschorst of ontslagen.
"Er is echt een soort heksenjacht bezig in Turkije, en dat gaat ook hier gebeuren. Mensen krijgen zoveel propaganda over zich heen via Turkse zenders", zegt Karademir.
Volgens de Rotterdamse arts is het belangrijk dat er op scholen en in de politiek over wordt gepraat. "Er moet een duidelijk standpunt worden genomen om het haatzaaien te stoppen."