Afgezien van detectiepoortjes, videocamera's en zware beveiliging is er in het Keniaanse winkelcentrum weinig meer te merken van de bloedige aanslag die al-Shabaab pleegde drie jaar geleden.
In september 2013 drongen rebellen van terreurbeweging al-Shabaab de Westgate Mall binnen en doodden 69 mensen. Het luxe winkelcentrum was daarna compleet verwoest.
Collins Lijodi werkte op de dag van de aanslag in een boekenwinkel. Hij dacht nooit meer een stap in Westgate te zetten. "De reden dat ik weer ben gaan werken, is dat de terroristen zouden winnen als wij wegblijven. Ik wil laten zien dat Kenianen zich met elkaar verbonden voelen."
Volgens Lijodi hadden meer medewerkers dat gevoel. "Mensen kwamen samen onder het motto: ik ben mijn broeders hoeder. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik hier wil zijn. Als ik hier werk, ben ik nooit bang." En dat is te zien, winkels en klanten zijn teruggekomen.
Toch heeft Westgate veel geleerd van de aanslag. De beveiliging is flink opgeschroefd. "Overal hangen camera's. Als je je verdacht gedraagt, word je op het matje geroepen. De beveiliging is op dit moment super", zegt Lijodi.
Al-Shabaab valt niet alleen christenen aan, maar ook moslims.
De aanslag werd opgeëist door terreurorganisatie al-Shabaab. Met aanslagen zaait al-Shabaab al jaren dood en verderf in oostelijk Afrika. De groep strijdt voor een streng islamitische staat waar de sharia regeert.
Dat terreurbeweging al-Shabaab alleen niet-moslims doodde, is volgens Lijodi niet waar. "Al-Shabaab valt niet alleen christenen aan, maar ook moslims. In Westgate hebben moslims vrienden verloren en zijn er moslims gedood. Ze vielen iedereen aan."
Maar sinds de aanslag ligt de moslimgemeenschap wel onder een vergrootglas. Lijodi wil voorkomen dat groepen tegenover elkaar komen te staan. "Ik houd van christenen en moslims, iemands geloof doet er meestal niet toe. Iedereen is mijn broeder."