Het ANC werd de grootste in Johannesburg
NOS Nieuws

ANC blijft grootste in Johannesburg, maar verliest meerderheid

In Johannesburg, de grootste stad van Zuid-Afrika, is regeringspartij ANC bij de gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij gebleven. Maar de partij heeft wel zijn absolute meerderheid verloren.

In de hoofdstad Tshwane (Pretoria) verloor het ANC van oppositiepartij Democratische Alliantie die de meeste stemmen kreeg maar ook geen absolute meerderheid behaalde. In beide steden moet er nu onderhandeld worden over een coalitie.

Nederlaag

Ook in andere grote steden leed het ANC verlies. Landelijk kreeg het 53 procent van de stemmen, het laagste percentage ooit sinds de afschaffing van de apartheid in 1994. Het is ook de grootste nederlaag voor het ANC ooit. De partij kreeg jarenlang steun van de zwarte kiezers, maar ligt de afgelopen jaren onder vuur vanwege corruptieschandalen en tegenvallende economische cijfers.

Volgens politieke analisten zouden deze verkiezingsresultaten kunnen leiden tot het opstappen van de impopulaire president Jacob Zuma.

De Democratische Alliantie haalde landelijk 26 procent van de stemmen. De Economische Vrijheids Vechters, die voor het eerst meededen aan de verkiezingen, kregen 8 procent van de stemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl