Aanhangers van de Democratische Alliantie
NOS Nieuws

ANC verliest verkiezingen in hoofdstad Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika heeft het ANC een gevoelige nederlaag geleden bij de gemeenteraadsverkiezingen. Volgens lokale media heeft de regeringspartij in de hoofdstad Tshwane (Pretoria) verloren van de oppositiepartij Democratische Alliantie (DA). Het is de grootste nederlaag voor het ANC sinds de afschaffing van de apartheid.

Minder dan 1 procent van de stemmen moet nog worden geteld. De uitslag in de grootste stad van het land, Johannesburg, is nog niet bekend. De DA en het ANC gaan daar gelijk op. Het is al wel duidelijk dat de partij van president Zuma daar veel minder stemmen krijgt.

Naar verwachting worden later vandaag alle uitslagen bekend. Eerder werd al duidelijk dat het ANC ook in andere steden forse verliezen lijdt.

Schandalen

Het ANC kreeg jarenlang steun van de zwarte kiezers, maar de afgelopen jaren ligt de partij onder vuur vanwege corruptieschandalen en tegenvallende economische cijfers.

"Verkiezing na verkiezing hield het ANC vast aan de oude gloriedagen", staat in een commentaar van de krant Mail & Guardian. "Maar dat is nu niet genoeg."

Op sociale media wordt president Zuma belachelijk gemaakt. Vooral zijn opmerking dat "het ANC aan de macht blijft tot Jezus weer terug is" kan rekenen op veel reacties.

De Democratische Alliantie was lange tijd de partij van de blanken. "Maar dat beeld is nu verbrijzeld", zegt DA-leider Mmusi Maimane.

Hij richt zich ook al op de presidentsverkiezingen. "De campagne voor 2019 begint nu", zei hij vanochtend tegen journalisten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl