De Amerikaanse luchtmacht voert opnieuw bombardementen uit op IS-doelen in Libië. De aanvallen op de stad Sirte moeten voorkomen dat Libië een uitvalsbasis wordt voor IS. In de stad zouden zo'n duizend IS-strijders zijn.
In het Noord-Afrikaanse land is van de vreugde na de val van dictator Kadhafi niets meer over. Het land is vervallen tot totale anarchie. Er zijn vele milities actief en centraal gezag is er niet meer. Onafhankelijke waarnemers zijn er nauwelijks meer en alle westerse ambassades hebben de deuren gesloten.
Terreurgroep IS profiteert van de chaos in het land en smokkelde veel buitenlandse strijders het land binnen. Sinds 2011 wint de beweging aan invloed en aan de Libische kust hebben de terroristen vaste voet aan de grond gekregen.
Ook pleegt IS regelmatig aanslagen op grote oliehavens. Olie is een belangrijke inkomstenbron voor IS, met het geld uit de verkoop worden wapens aangeschaft en strijders betaald.
Lokale milities nemen het in het gebied op tegen IS-strijders. Volgens de Libische regering boeken de milities en VN gesteunde troepen langzaam winst op IS.
De Verenigde Naties hebben in december geprobeerd de verdeeldheid in het land weg te nemen door een presidentiële raad en een regering van nationale eenheid op te richten. Maar dat lijkt vooralsnog averechts te werken.
"De aanpak van de internationale gemeenschap heeft tot polarisatie en nog meer verdeeldheid in de maatschappij geleid. Ik voorzie nog meer anarchie en bloedvergieten", zei de Libische burgerrechten-activiste Zahra Langhi afgelopen april in Nieuwsuur.
De humanitaire crisis in Libië is enorm. De prijzen van goederen stijgen snel en de gezondheidszorg is bijna volledig ingestort.
Missie naar Libië?
De vraag blijft of er een grootschalige militaire interventie moet komen. Europa loopt ook gevaar door de chaos in Libië. Zo stelde de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV), een belangrijke adviesorgaan van het kabinet, onlangs dat het in het belang van Europa is om de rust in Libië te herstellen.
De raad waarschuwde voor terrorisme, drugs- en mensensmokkel en grote vluchtelingenstromen. Als er besloten wordt een internationale missie naar Libië te sturen, zou Nederland een bijdrage moeten leveren.