Europa wil nog een migratieroute afsnijden: die uit Libië naar het Italiaanse eiland Lampedusa. Maar daarvoor is een regering in Libië nodig waar Europa afspraken mee kan maken.
Op dit moment zijn er drie regeringen in Libië. De nieuwe, door het Westen gesteunde regering van Nationale eenheid, heeft er de politieke verdeeldheid en chaos alleen maar vergroot.
In Nieuwsuur vanavond de Libische burgerrechten-activiste Zahra Langhi, Mohamed Eljarh, analist Atlantic Council en Aref Ali Nayed, Libisch ambassadeur in de Verenigde Arabische Emiraten en voorzitter van de Libische denktank LIAS.
Verdeeld
Het VN-plan om met een eenheidsregering de chaos in Libië te beteugelen, lijkt vooralsnog vooral averechts te werken. Libie heeft nu drie rivaliserende regeringen. Eén in het oosten, één in Tripoli en een derde op een marinebasis. En die is onderling ook nog eens verdeeld.
"De aanpak van de internationalegemeenschap om een door de VN gesteunde regering af te dwingen, heeft tot polarisatie en nog meer verdeeldheid in de maatschappij geleid. Ik voorzie nog meer anarchie en meer bloedvergieten. De mensen zullen nog meer lijden", zegt de Libische burgerrechten-activiste Zahra Langhi.
Van de vreugde na de val van dictator Kadhafi is in Libië niets meer over. Het land is vervallen tot totale anarchie. Er zijn honderden milities actief, er is geen centraal gezag en op alle gebied is er crisis.
"Ook de humanitaire crisis is enorm", zegt Zahra Langhi. "De internationale gemeenschap heeft die crisis volledig onderschat."
"Prijzen gaan steeds verderomhoog, de gezondheidszorg is bijna volledig ingestort, mensen kunnen geen geld opnemen bij de banken want er is bijna geen contant geld", zegt Mohamed Eljarh, analist van de Atlantic Council.
Strategie
De situatie in Libie begint nu ook een steeds grotere bedreiging voor Europa te vormen. Er komen steeds meer vluchtelingen uit Libië, ondanks de afspraken met Turkije.
En ook Islamitische Staat vormt een grote bedreiging. Want aan de Libische kust heeft IS inmiddels vaste voet aan de grond gekregen. De terreurgroep heeft bij de stad Sirte een gebied in handen met een lengte van meer dan honderd kilometer.
Aref Ali Nayed, de Libische ambassadeur in de Verenigde Arabische Emiraten, vindt dat de wereld snel bij elkaar moet komen om over een strategie te spreken.
"IS is een enorm gevaar, en niet alleen voor de buurlanden van Libië maar voor geheel Europa. Sirte met z'n luchtmachtbasis ligt op één uur van Rome. Het is heel gevaarlijk nu die basis in handen is van duizenden IS-strijders."
Militaire interventie
Onlangs bombardeerden de Amerikanen een trainingskamp van IS in Libië. In het land zijn inmiddels ook Amerikaanse en Europese special forces actief. De vraag is nu of er ook een grootschalige militaire interventie moet komen.
"Elke militaire interventie zonder een duidelijke politieke strategie, is gedoemd te mislukken", zegt Zahra Langhi.
Maar voor elke eventuele westerse militaire hulp is toestemming nodig van een verenigde Libische regering. En die zit sinds de aankomst, afgelopen woensdag, nog steeds vast op een marinebasis bij Tripoli.