NOS Nieuws

'Sterke Assad voelt niets voor onderhandelen'

300.000 mensen zijn er tot nu toe gedood bij de strijd in Syrië. Eenzelfde aantal mensen zit vast in het belegerde Aleppo, waar een humanitaire ramp dreigt. "Er komt daar al tijden weinig binnen aan eten, drinken en andere hulpgoederen", zegt correspondent Sander van Hoorn. "En wat er nog wel is, is schreeuwend duur."

Het regeringsleger van Assad heeft het westen van de stad al lang in handen en sinds kort is het oosten volledig omsingeld. "De situatie dreigt alleen maar erger te worden. En daarmee heb je een humanitaire ramp die zijn weerga wél kent."

Van Hoorn refereert aan het opiniestuk van minister van Buitenlandse Zaken Koenders, die Aleppo vergelijkt met 'Rwanda' en 'Srebrenica'. Koenders waarschuwt dat Aleppo synoniem dreigt te worden voor het falen van de wereld om tot actie over te gaan.

Assad ziet heus wel dat de internationale gemeenschap van alles wil.

Sander van Hoorn

De internationale gemeenschap lijkt niet vooruit te komen. "Er is geen vooruitgang op het diplomatieke vlak, integendeel juist.", zegt Van Hoorn. Eind vorig jaar werd in Wenen afgesproken dat er een overgangsregering zou komen en daaropvolgend presidentsverkiezingen.

Vandaag liep de deadline af. "Nou, er is geen nieuwe regering en de strijdende partijen zitten niet aan tafel." Volgens de correspondent hebben beide partijen niet echt zin in onderhandelingen. "De oppositie is te verdeeld en president Assad voelt zich juist sterk en is daarom niet geneigd te onderhandelen."

En andere landen kunnen onderhandelingen niet afdwingen, ziet Van Hoorn. "Assad ziet heus wel dat de internationale gemeenschap van alles wil, maar er niets aan doet om het te bewerkstelligen. Dus hij zal denken: oké Bert Koenders wat ga jij eraan doen als ik niks doe?"

Een jongen wordt onder het puin gedaan gehaald na beschietingen in Aleppo

En dan is er ook nog de strijd tegen Islamitische Staat. "Iedereen in Syrië vecht tegen IS, maar het is de oppositiegroepen te doen om de regering die ze weg willen krijgen. Ze vechten op twee fronten dus dat is lastig. De oppositie moet altijd achterom kijken om te zien wat daar aan de hand is."

IS 2.0

Volgens Van Hoorn gaat iedereen ervan uit dat IS steeds meer aan terrein verliest. "Eerst in Irak, omdat de partijen die strijden tegen IS het daar wat beter met elkaar kunnen vinden, maar later ook Syrië."

Overigens kan dat zomaar nog een jaar duren, denkt Van Hoorn. "En de vraag is dan: wat komt ervoor in de plaats? Wat gaat IS 2.0 doen?" De correspondent geeft zelf antwoord: "aanslagen plegen, wellicht in Europa en de VS, maar zeker ook in Irak en Syrië".

"Mensen hier vrezen dat er nog jaren van strijd aankomen, tenzij het Westen verder ingrijpt. Maar over ingrijpen hebben we in het stuk van Koenders niets kunnen lezen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl