Het Syrische leger nam afgelopen nacht de wijk Bani Zeid in het noordwesten van Aleppo in AFP

De speciale gezant van de Verenigde Naties voor Syrië De Mistura zegt dat het creëren van veilige doorgangen uit Aleppo een taak is voor de VN en niet van Rusland. De Mistura reageerde op de Russische aankondiging gisteren dat het samen met de troepen van president Assad van Syrië humanitaire corridors bij de stad wil opzetten.

Strijders moeten van De Mistura de kans krijgen zich over te geven. Volgens de VN-gezant mag niemand gedwongen worden om de stad te verlaten. Wanneer inwoners willen vertrekken, moeten ze volgens hem de keus krijgen naar welk gebied ze zich verplaatsen.

De VN-gezant zegt dat hij "in principe, onder de juiste omstandigheden" humanitaire corridors steunt. De Russen moeten hun plan voor de doorgangen nog aan hem voorleggen, zegt De Mistura.

Rusland zegt de suggestie van De Mistura in overweging te nemen.

Humanitaire ramp

In Aleppo zitten naar schatting 250.000 mensen vast. Hulporganisaties waarschuwen voor een grote humanitaire ramp als de stad nog langer wordt geïsoleerd door de strijd. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten meldt dat IS afgelopen dag 24 burgers heeft geëxecuteerd.

STER reclame