Frankrijk wordt geteisterd door aanslagen. Met als laatste de gruwelijke moord op een priester in Normandië.
Vorig jaar vonden er vijf aanslagen in Frankrijk plaats. Dit jaar zijn er drie gepleegd, waarbij de meeste doden vielen bij de aanslag in Nice.
In totaal zijn er sinds Charlie Hebdo 234 Franse slachtoffers om het leven gekomen. Een overzicht.
Charlie Hebdo
Op 7 januari vorig jaar vielen er twaalf doden bij een terroristische aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Vooral de redactie van het satirische tijdschrift werd getroffen: tien redactieleden en twee politieagenten kwamen om.
Die dag is er ook een gijzeling in een joodse supermarkt vlakbij Parijs. Daarbij vielen vijf doden.
Militairen voor Joods gebouw
Een maand later, op 3 februari, werden in Nice drie militairen aangevallen door een man met een mes. De militairen patrouilleerden voor een Joods gebouw.
De dader werd na de steekpartij overmeesterd door twee politieagenten. Twee militairen liepen lichte steekwonden op, de derde raakte niet gewond.
Onthoofding Lyon
Op 26 juni vorig jaar werd een man onthoofd bij een fabriek vlakbij de Franse stad Lyon. Bij het lichaam lagen twee vlaggen met Arabische teksten. Het hoofd van de man werd op een hek gezet.
Het slachtoffer was de leidinggevende van de dader. Hij reed die ochtend met de dader naar de fabriek. Nadat hij zijn baas onthoofde reed de dader in op gasflessen bij een loods van de fabriek. De fabriek bleef onbeschadigd.
Aanslag verijdeld in Thalys
Op 21 augustus 2015 werd een aanslag verijdeld in de Thalys van Amsterdam naar Parijs. Een man schoot in de trein met een kalasjnikov, maar werd in Brussel overmeesterd. Drie mensen raakten daarbij gewond.
De schutter werd overmeesterd door drie Amerikanen, onder wie twee militairen, en een Brit. De mannen hoorden vanuit het toilet, waar de schutter zich had verschanst, het geluid van een machinegeweer dat werd doorgeladen.
Aanslagen in Parijs
De bloedigste aanslagen ooit in Frankrijk werden gepleegd op 13 november vorig jaar. Bij meerdere aanslagen in Parijs, onder meer in theater de Bataclan, kwamen in totaal 129 mensen om het leven.
President Francois Hollande besloot die nacht om voor het eerst in vijftig jaar de noodtoestand af te kondigen. Na de aanslag in Nice werd besloten deze te verlengen.
Politiekoppel vermoord
Op 13 juni dit jaar viel in een stadje ten westen van Parijs een IS-aanhanger een politiecommissaris en zijn vrouw aan met een mes. Ook zij werkte bij de politie. De dader Larossi Abballa zond de moorden live uit op Facebook, hij werd uiteindelijk door de politie doodgeschoten.
Abballa was in 2013 veroordeeld voor het ronselen van jongeren voor de jihad. Tijdens onderhandelingen met de politie zei de man dat hij uit naam van IS handelde.
Vrachtwagen als wapen in Nice
Op 14 juli 2016 rijdt een vrachtwagenchauffeur in op een menigte in Nice. Er vallen ruim tachtig slachtoffers, onder wie ook veel kinderen.
De boulevard van Nice stond vol met mensen die naar een vuurwerkshow hadden gekeken, toen de vrachtwagen op de menigte inreed. De chauffeur reed zo'n twee kilometer door de mensenmassa, tot hij werd doodgeschoten.
Priestermoord in Normandië
En dan gisteren, twee mannen met IS-sympathieën dringen tijdens een ochtendmis een kerk binnen en snijden de keel van een 84-jarige priester door. Ze nemen vier mensen in gijzeling.
Een non weet te ontsnappen en slaat alarm. De politie maakte een einde aan de gijzeling door beide aanvallers dood te schieten. De aanval is opgeëist door Islamitische Staat.