Bloemen in München voor de slachtoffers van de schietpartij
NOS Nieuws

'Angst en spanning, het voelt alsof Duitsland nu aan de beurt is'

Een aanval met een mes en een bijl in Würzburg, een schietpartij in München, een steekpartij in Reutlingen en nu een bomaanslag in Ansbach. Hoewel de motieven voor de aanslagen uiteenlopen, neemt vanwege de afkomst van de daders de druk op het vluchtelingenbeleid in Duitsland toe.

"Onder de Duitsers leeft een sterk gevoel van angst en gespannenheid", zegt correspondent Judith van Hulsbeek. "Het voelt alsof Duitsland nu aan beurt is."

Op Twitter is de hashtag Merkelsommer (de zomer van Merkel) trending. De Duitse bondskanselier wordt door een aantal mensen verantwoordelijk gehouden voor de bloedige aanvallen. Merkel krijgt felle kritiek op haar vluchtelingenbeleid.

Het anti-vluchtelingensentiment groeit al langer in Duitsland, onder meer vanwege de massale aanrandingen in Keulen en andere grote steden. Begin januari bleek uit een enquête dat 40 procent van de Duitsers sindsdien negatiever is gaan denken over buitenlanders.

'Buitenlandse' daders

Daar zijn inmiddels de gebeurtenissen van afgelopen week bij gekomen. De dader van steekpartij in een trein bij Würzburg was een Afghaanse vluchteling, de schutter in München een Iraanse Duitser.

De bomaanslag van vannacht werd gepleegd door een Syrische vluchteling. Het gebeurde enkele uren nadat een andere Syrische asielzoeker in Reutlingen een vrouw had gedood met een hakmes.

De steekpartij in Reutlingen is waarschijnlijk geen terreurdaad, maar zet het vluchtelingendebat net zo goed onder druk. "Er komen mensen naar Duitsland die een gevaar vormen", zegt de Beierse minister Hermann van Binnenlandse Zaken. Hij vindt dat er snel stappen moeten worden ondernomen, maar geeft geen concrete voorbeelden.

Agenten bij de plaats delict in de buurt van Ansbach

De eurosceptische partij Alternative für Deutschland (AfD) zegt dat dit soort aanslagen niet zouden gebeuren als zij aan de macht waren geweest. De politieke partij wint al jaren aan populariteit vanwege de kritische houding tegenover de komst van honderdduizenden vluchtelingen naar Duitsland. Naar verwachting zal de angst voor nieuwe aanslagen de AfD en soortgelijke partijen in de kaart spelen.

Ongeloof

Hoe dan ook maken de gebeurtenissen van de afgelopen week diepe indruk. "Het komt hard aan in Duitsland", zegt correspondent Jeroen Wollaars. Er is volgens hem veel ongeloof dat dit allemaal binnen een week kan gebeuren.

"Ik heb nog nooit in mijn negen jaar als minister zoiets verschrikkelijks meegemaakt", verklaarde De Beierse minister Hermann. "Ik hoop het nooit nog eens mee te hoeven maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl