De politie aan het werk in Ansbach
NOS NieuwsAangepast

Zelfmoordaanslag in Duitse stad Ansbach

In de Duitse stad Ansbach, in de deelstaat Beieren, is een zelfmoordaanslag gepleegd. Twaalf mensen raakten gewond toen een man zich opblies met een bom die in zijn rugzak zat. Alleen de dader kwam om het leven. Drie gewonden zijn er slecht aan toe.

De dader is een 27-jarige vluchteling uit Syrië. Hij kwam twee jaar geleden naar Duitsland en vroeg daar asiel aan. Die aanvraag is afgewezen, maar hij werd niet uitgezet vanwege de oorlog in zijn vaderland. Hij woonde in een asielzoekerscentrum in Ansbach. De politie heeft daar vanochtend huiszoeking gedaan.

Huiszoeking asielzoekerscentrum Ansbach na aanslag

Suïcidaal

De man was depressief en heeft twee keer geprobeerd zelfmoord te plegen. Hij is daarom enige tijd opgenomen geweest in een psychiatrische inrichting. Hij was een bekende van de politie, onder meer doordat hij de opiumwet had overtreden.

De aanslag werd gepleegd in de binnenstad van Ansbach, niet ver van de ingang van een festivalterrein. De man probeerde om 21.45 uur het terrein op te komen, maar werd tegengehouden omdat hij geen kaartje had. Toen heeft hij zichzelf om 22.10 uur opgeblazen.

Het motief voor de aanslag is niet bekend, maar de Beierse minister Hermann van Binnenlandse Zaken zegt dat het voor de hand ligt dat het een zelfmoordaanslag was. "Hij probeerde het terrein op te komen met een bom waarin veel metaalsplinters verwerkt zaten", vertelt correspondent Jeroen Wollaars. "Het lijkt er dus op dat hij het doel had om zo veel mogelijk slachtoffers te maken."

Het festival is daarna meteen onderbroken. De 2000 bezoekers zijn geëvacueerd. Die evacuatie verliep volgens de politie rustig en zonder paniek.

Bomexplosie in Duitse stad Ansbach

De explosie in Ansbach is de derde aanslag in Beieren in een week tijd. Op maandagavond viel een Afghaanse jongen passagiers aan in een regionale trein. Met een mes en een bijl verwondde hij vijf mensen. De jongen is doodgeschoten door de politie.

Vrijdagavond werden negen mensen vermoord bij een schietpartij in een winkelcentrum in München. De schutter, een 18-jarige Iraanse Duitser, pleegde daarna zelfmoord. Justitie in Duitsland zegt dat de man al een jaar bezig was met de voorbereidingen voor de aanslag.

"Dit komt hard aan in Duitsland", zegt Jeroen Wollaars over de reeks aanslagen. "Op sociale media gaat het al over 'De zomer van Merkel'. Het wordt haar door veel Duitsers verweten. Het wordt een hele moeilijke periode voor het land."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl