Dit zou de jongen zijn die gisteravond mensen aanviel in de trein bij Würzburg
NOS Nieuws

Dader treinaanval Würzburg wilde mogelijk wraak na dood vriend

De jongen die gisteravond passagiers verwondde in een Duitse trein wilde wraak na de dood van een vriend van hem. Hij had dit weekend gehoord dat die vriend was gedood in Afghanistan, heeft het Duitse Openbaar Ministerie bekendgemaakt op een persconferentie. Hij zou daarna volgens mensen in zijn omgeving snel zijn veranderd en veel zijn gaan bellen. Overigens is niet duidelijk wie die vriend dan heeft gedood, met andere woorden of daar westerse militairen bij betrokken waren.

Volgens het OM was de aanval, in een regionale trein op weg naar Würzburg, politiek gemotiveerd. De aanvaller was een gelovige moslim, zonder crimineel verleden. Hij hield er volgens de autoriteiten rekening mee dat hij het niet zou overleven, gezien de brief die hij in zijn woning achterliet.

112-gesprek

Bij de aanval raakten vijf treinpassagiers gewond. Twee van hen verkeren nog in kritieke toestand. De jongen riep tot drie keer toe Allahoe Akbar. Dit was ook te horen op de achtergrond van het 112-gesprek dat een treinpassagier voerde.

De aanvaller werd op de vlucht doodgeschoten door een arrestatieteam. Volgens het OM handelden de agenten uit noodweer. De jongen zou met een bijl op hen zijn afgekomen.

Vanmiddag is een video op internet gezet waarin de vermoedelijke dader trouw zweert aan terreurgroep IS. De Duitse politie doet er nog onderzoek naar.

'Ik wil hier in Duitsland mijn doel bereiken'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl