Melania Trump en Michelle Obama

Is Trumps vrouw nu wel of geen speech-dief?

De vrouw van Donald Trump hield vannacht een speech die verdacht veel leek op een speech uit 2008 van de huidige first lady, Michelle Obama. Het Trump-kamp noemt de kritiek absurd, maar wat vinden de experts? Is er sprake van plagiaat? Wij vroegen het speechdeskundigen Victor Vlam en Renée Broekmeulen.

"Dit kan geen toeval zijn", zegt Victor. "Natuurlijk worden keer op keer dezelfde clichés gebruikt in zulke speeches, maar de zinsbouw en woordkeuze komen in dit geval te veel overeen."

Renée is het met hem eens. "Jatten is bij het schrijven van speeches heel gewoon. Tenminste, uit eerder eigen werk. Beter goed gejat, dan slecht geschreven, is een bekend gezegde in ons wereldje. Blijkbaar zijn de Trumps daarin doorgeslagen."

Maar heeft Melania die speech dan echt grotendeels alleen geschreven, zoals ze beweert? "Nee, er is altijd een heel team van adviseurs bij betrokken. Zij checken zo'n speech op tegenstrijdigheden en dubbelingen met andere speeches", vertelt Victor.

"Waarschijnlijk hebben de Trumps gewoon niet geluisterd", zegt Renée, die werkte voor politici als Roger van Boxtel en Wouter Bos. "Ze staan bekend als een familie die zich weinig van anderen aantrekt. Eerder pakte dit altijd goed voor ze uit, zo had geen enkele adviseur durven te voorspellen dat Trump zo ver zou komen. Maar nu gaat het dus een keertje fout."

Als het aan Victor ligt, moet Melania toegeven dat ze plagiaat heeft gepleegd. "Hoe langer je de leugen volhoudt, hoe langer erover wordt gepraat. En dat kan nadelig zijn voor Trumps campagne. Het schetst een onbetrouwbaar beeld en mensen kunnen zich gaan afvragen: 'Hoe moet een man die zelfs zijn eigen conventie laat verprutsen een heel land gaan regeren?'"

Renée is het met hem oneens. "Je moet niet in een vlek gaan wrijven. Straks gebeurt er weer iets anders opvallends tijdens de conventie en dan praat niemand meer over die speech. Bovendien maken Trumps aanhangers zich toch geen zorgen om zaken als intellectueel eigendom. Was dit gebeurd bij Hillary, dan was het een ander verhaal."

Wat de Trumps ook gaan doen, Melania zal voorlopig nog wel last hebben van de speech die zij voordroeg. Victor: "Ze kwam natuurlijk al wat dommig over door haar modellenverleden en Sloveense accent en dit voorval maakt daar niet snel een eind aan."

Deel artikel: