AFP
NOS Nieuws

Een eigen speech schrijven is niet makkelijk

Het zijn de publiekstrekkers tijdens de Amerikaanse partijconventies: de toespraken. En vannacht was het weer raak: Melania Trump, de vrouw van Donald Trump, stond op het podium. Helaas voor de Republikeinen maakte ze er een potje van, door hele passages uit een speech van Michelle Obama te gebruiken.

Presidentskandidaten laten hun belangrijkste bondgenoten opdraven om live op televisie zichzelf en hun kandidaat op te hemelen. Omdat veel Republikeinse kopstukken er niet happig op zijn om met hem te worden geassocieerd, leunt Donald Trump deze week vooral op zijn familie.

Melania vs Michelle: oordeel zelf

Vandaag en morgen speechen zijn drie kinderen, vannacht was het de beurt aan zijn vrouw. Alle vier speechen ze regelmatig tijdens campagne-bijeenkomsten van respectievelijk hun vader of echtgenoot, maar een speech op een partijconventie is andere koek.

Speechwriters

Alle nieuwszenders doen live-verslag van het evenement en de woorden schallen gelijk door miljoenen huiskamers. Het schrijven van zo'n speech begint daarom vaak al weken van te voren en kandidaten doen dat zelden alleen. Professionele speechwriters worden ingevlogen om mee te helpen aan de tekst en de spreker te trainen in het spreken op zo'n groot podium.

Voor de tekst wordt gekeken naar klinkende voorbeelden. Bijvoorbeeld de overbekende speech van Martin Luther King met de zin "I have a dream", of de speech van Kennedy waarin hij het Apollo-programma aankondigt: "We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard."

Ook Obama

Speechschrijvers laten zich graag inspireren door zulke teksten, maar waar houdt inspiratie op en begint plagiaat? Veel bekende politici zijn wel eens nat gegaan door te kopiëren en plakken uit speeches van collega's of concurrenten. Trump-aanhangers verwijzen deze ochtend graag naar dit stukje uit een oude speech van Obama, die een zin 'leende' van John Edwards:

Een zinnetje hier en daar wordt meestal door de vingers gezien. In 1988 kwam Joe Biden, toen presidentskandidaat en de huidige vice-president, in de problemen toen bleek dat hij grote delen van een speech van een Britse politicus had overgenomen. Toen dat uitkwam, trok Biden zich terug als presidentskandidaat.

Overigens hoeft plagiaat niet alleen in speeches voor te komen. De Duitse politicus Karl-Theodor zu Guttenberg trad in 2011 af als minister van Defensie, nadat bleek dat hij grote delen van zijn proefschrift had overgenomen van een ander. Het leverde hem de bijnaam "zu Googleberg" op.

Om zulke fouten te voorkomen worden toespraken niet alleen door speechwriters, maar ook door andere campagne-leden gecheckt. De claim van Melania Trump dat ze de speech vrijwel in haar eentje heeft geschreven lijkt dus onwaarschijnlijk. In een reactie op de beschuldigingen schreef de campagne dat "de tekst geïnspireerd was op Trump's eigen levenslessen en dat fragmenten zijn gebruikt die haar denkwijze laten zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl