NOS Nieuws

Republikeinse conventie wordt 'totale Trump-show'

Republikeinen trappen conventie af met feest én stilte

In Cleveland is de Republikeinse conventie begonnen waar Donald Trump officieel zal worden aangewezen als presidentskandidaat voor de Republikeinen.

Met een hamerslag opende voorzitter Reince Priebus het vier dagen durende evenement. Ook werd bij de opening een moment stilte ingelast voor de doodgeschoten politieagenten in Baton Rouge.

Het hoogtepunt wordt donderdag verwacht, als Trump zijn speech houdt waarin hij de nominatie accepteert. Een dag eerder wordt Trumps running mate Mike Pence al genomineerd.

Het thema van vandaag is "Maak Amerika weer veilig". Een actueel thema, gezien de gebeurtenissen gisteren in Baton Rouge en anderhalve week geleden in Dallas, waarbij acht agenten om het leven kwamen. Een van de sprekers op de conventie is sheriff David Clarke uit Milwaukee County. Hij is een uitgesproken (en zwarte) tegenstander van de Black Lives Matter-campagne.

Ook wordt gesproken over de aanval in 2012 op de Amerikaanse ambassade in Benghazi in Libië, waarbij ambassadeur Chris Stevens omkwam. De moeder van een van de Amerikaanse slachtoffers zal haar verhaal doen, net als twee militairen die in Benghazi vochten.

's Avonds zal Trumps vrouw Melania de zaal toespreken. Verder zijn er toespraken van senatoren uit Arkansas, Iowa en Alabama, Rudy Giulliani, de voormalige burgemeester van New York, oud-luitenant-generaal Michael Flynn en oud-Navy Seal Marcus Luttrell.

Volgens NOS-correspondent Wouter Zwart gaat het de komende dagen op de conventie "een echte totale Trump-show worden". Er lijkt volgens hem niet genoeg steun te zijn voor de anti-Trump-beweging binnen de partij om een revolutie te ontketenen. "Dus ja, Donald Trump zal hier de komende dagen gekroond worden."

Op de conventie zal worden geprobeerd de eenheid binnen de partij weer te herstellen en dat gebeurt volgens Zwart op 'Trumpiaanse wijze'.

"Veel sprekers die hier komen zijn niet alleen politici, maar ook familieleden van Trump. Zo heb je de dochters van Trump die hier gaan spreken, de zonen van Trump die hier gaan spreken, zijn vrouw Melania en zelfs de directeur van de Trump-wijngaarden mag hier de komende dagen het podium betreden en het land toespreken."

De grootste beroemdheid heeft waarschijnlijk al voor aanvang van de conventie op het podium gestaan. Gisteren, tijdens de voorbereidingen voor de conventie, klom komiek Stephen Colbert op het podium, waar hij gekleed als een personage uit de film The Hunger Games Donald Trump belachelijk begon te maken.

Na een minuut werd hij al door bewakers van het podium gehaald, maar niet voor hij een laatste sneer kon uitdelen naar de presidentskandidaat. "Ik weet dat ik hier niet mag staan", zei hij, "maar laten we eerlijk zijn, dat mag Donald Trump ook niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl