AFP
NOS Nieuws

Republikeinen trappen af met conventie

In Cleveland begint vandaag de vierdaagse conventie van de Republikeinse Partij, waarbij Donald Trump officieel wordt aangewezen als presidentskandidaat. De Republikeinen zijn de eersten die hun kandidaat op het schild hijsen; de Democraten doen dat volgende week in Philadelphia.

Het hoogtepunt van de conventie wordt donderdag verwacht, als Trump zijn speech houdt waarin hij de Republikeinse nominatie accepteert. Trumps running mate Mike Pence is een dag eerder aan de beurt. Andere bekende sprekers zijn oud-burgemeester Giuliani van New York en Trumps vrouw Melania.

Trump won de Republikeinse voorverkiezingen weliswaar met overmacht, maar hij is impopulair bij het establishment van de partij. Tal van partijprominenten laten daarom verstek gaan. Onder hen zijn beide oud-presidenten Bush en de voormalige presidentskandidaten Mitt Romney en John McCain.

Veiligheid

De veiligheidsmaatregelen voor de conventie zijn enorm. Zo'n 5000 agenten worden ingezet om de Quicken Loans Arena te beveiligen en demonstraties van voor- en tegenstanders van Trump in goede banen te leiden. Het dragen van wapens in Cleveland wordt ondanks een verzoek van de politie niet verboden.

Cleveland ligt in de staat Ohio, een belangrijke swing state die niet vast in Republikeinse of Democratische handen is. Philadelphia, de stad waar de Democraten volgende week bijeenkomen om Hillary Clinton officieel te benoemen tot kandidaat, is de grootste stad van de swing state Pennsylvania.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl