47.000 Vierdaagse-lopers trotseren hitte in jubileumeditie
In Nijmegen is voor de honderdste keer de Vierdaagse van start gegaan. Aan deze editie doen ruim 47.000 wandelaars mee. Het startschot is om 04.00 uur gegeven op De Wedren. De eerste dag is de 'Dag van Elst'.
De eerste deelnemers zijn inmiddels over de finish. Rolstoeler Bennie Bouwhuis kwam rond 10.00 uur binnen. Vijf minuten later volgde de Brit Simon Brownlee als de eerste loper. Brownlee en Bouwhuis maken er een sport van om ieder jaar zo snel mogelijk te finishen.
Voor de jubileumeditie is een extra afstand ingesteld, 55 kilometer. Daarvoor zijn ruim 5000 inschrijvingen. Er zijn 700 vrijwilligers van het Rode Kruis in touw om blaren te verzorgen en andere ongemakken te verhelpen.
Waarschuwingen
Ook moeten de lopers rekening houden met de hitte vandaag. Meteorologen waarschuwen voor verbranding, warmte-uitslag en zonnesteken. Ze raden de lopers aan zich goed in te smeren, veel water te drinken, voldoende kleding en een hoofddeksel te dragen en geregeld schaduw te zoeken.
Tevens waarschuwen de meteorologen voor asfaltbrand. Asfaltbrand ontstaat als het oppervlak waar je overheen loopt extreem opwarmt, waardoor de huid verbrandt. Er wordt aangeraden om niet met blote benen te lopen, geregeld de schaduw op te zoeken en daar waar het kan het asfalt te mijden. Zonnebrandcrème smeren werkt niet, alleen koelen en beschermen van tegen de hitte van het asfalt is effectief.
Veiligheidsmaatregelen
Tijdens de Vierdaagse worden altijd veiligheidsmaatregelen genomen, maar na de aanslag in Nice, waarbij ruim 80 doden vielen, is er opnieuw gekeken naar de veiligheid van het evenement.
"Ieder evenement is te beveiligen, maar je moet weten waartegen", vertelt Marco Zannoni, directeur van het COT, een bedrijf dat adviezen aan gemeentes geeft over terrorisme. "Je wilt de juiste balans tussen feestelijk en veilig creëren. Een groot gebied afzetten kan, maar is niet realistisch. Dan is het niet meer de Vierdaagse die je wil."
Volgens Zannoni moeten de lopers en geïnteresseerden accepteren dat er altijd risico's zullen blijven, maar zijn er wel dingen die ze zelf kunnen doen om de veiligheid te waarborgen. "De lopers kunnen ervoor zorgen dat ze zelf niet voor incidenten zorgen door bijvoorbeeld een tas ergens te laten liggen, ze moeten alert zijn op verdachte voorwerpen en zichzelf afvragen: hoe volg ik wat de organisatie van mij wil?"