Een watertappunt langs het parcours van de Vierdaagse in 2014
NOS Nieuws

Vierdaagse adviseert: drink voldoende water

De organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse adviseert lopers om voldoende water te drinken als ze lopen. Er worden vooralsnog geen extra watertappunten langs het parcours neergezet vanwege de warmte, zegt woordvoerder André Sonneville. "Over het algemeen zijn bewoners langs de route voldoende ingespeeld op waterbehoefte van lopers. Dus wandelaars hoeven niet zonder water te zitten."

Ook is het handig om een pet te dragen en je goed in te smeren, zegt Sonneville. Ook tijdens de Vierdaagsefeesten in het centrum van de stad wordt extra water uitgedeeld.

Vooralsnog worden er geen grote maatregelen genomen. "Het wordt morgen 28 of 29 graden", zegt marsleider Johan Willemstein tegen Omroep Gelderland. "Dat is geen temperatuur waarvoor we de route inkorten."

Extra drinken

Of er woensdag maatregelen worden genomen vanwege de hitte besluit de organisatie morgen. Woensdag kan het in het oosten van het land 34 graden worden.

Lopers kunnen zich volgens het medisch team van de Vierdaagse het beste voorbereiden op de warmte door vandaag alvast een halve liter extra te drinken. Ook moeten ze tijdens het wandelen morgen genoeg eten en drinken, ook als ze geen honger of dorst hebben. Gisteren waarschuwde het Rode Kruis wandelaars ook al voor de hitte.

Dinsdag bekijkt de organisatie opnieuw of er extra waterpunten moeten komen omdat het woensdag tropisch warm kan worden. Er zijn nu op het hele parcours twee officiële waterpunten die aangelegd zijn door de Stichting Vierdaagse.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl