'Bang voor wraakacties' want 'zoveel woede' onder Turkse Nederlanders
Ze zijn het alle drie eens over één ding: de oplopende spanningen binnen de Turks-Nederlandse gemeenschap zijn een kwalijke zaak. Drie Nederlanders van Turkse komaf geven hun mening over de tweestrijd tussen de voorstanders van president Erdogan en zijn tegenstanders.
"Je voelt je bedreigd als een groep het gebouw met stenen bekogelt", zegt Alper Alasag. Hij is woordvoerder van het pro-Gülen platform INS. Fethullah Gülen is een Turks geestelijk leider, die in ballingschap verblijft in de verenigde Staten. Hij is volgens president Erdogan het brein achter de mislukte coup.
Sinds de mislukte staatsgreep krijgen aanhangers van Gülen in Nederland te maken met intimidatie en vernielingen. Dat komt volgens Alasag doordat aanhangers van Gülen altijd als boemannen worden afgeschilderd in de Turkse staatsmedia. "Als deze boodschap steeds wordt herhaald, is het moeilijk dat verhaal niet meer te geloven."
Het vertrouwen in de Turkse leider Erdogan is enorm. Dat komt volgens Mehmet Akkoç van Turkevi Research Center onder meer door het recente succes van het land. "De economie groeit stabiel en dat is in deze regio uniek te noemen."
Akkoç zegt dat de binding met het vaderland groot is in Nederland, omdat er nog veel Turkse staatsburgers zijn. Ze houden de toekomst van het land nauwlettend in de gaten. Ook hebben ze de zware economische tijden van begin jaren 90 nog vers in het achterhoofd.
"Het is dus niet gek dat Turks-Nederland zo heftig reageert op een staatsgreep. Wel vind ik dat het niet om moet slaan tot spanningen", zegt hij.
Voor genuanceerde meningen is volgens het Zaanse raadslid Songül Mutluer "jammer genoeg helemaal geen ruimte meer". Songül maakt zich zorgen over Turkije en de groepen die tegenover elkaar komen te staan. Ze is bang dat het conflict ook in Nederland tot confrontaties leidt.
Het raadslid legt uit dat een meerderheid van de Turken in Nederland Erdogan steunt. Hij is volgens haar een sterke leider die de taal van het volk spreekt. De Nederlandse Turken zien dat het economisch goed gaat met het land. Dat weegt zwaarder dan de democratische wensen die mensen hebben.
Wie hem niet steunt, komt daar minder openlijk voor uit. Uit angst voor de gevolgen die dat kan hebben. "Deze groep is bang voor wraakacties. Turken worden immers opgeroepen Erdogan-tegenstanders aan te geven."