NOS Nieuws

Koenders: handen thuis in Turkije-debat

Minister Koenders: houd de handen thuis

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken hoopt dat de chaos in Turkije zijn sporen niet nalaat in Nederland. Iedereen moet de handen thuishouden, zei Koenders in Brussel.

"Ik zou ook in Nederland iedereen willen oproepen om het hoofd koel te houden, in dialoog met elkaar te gaan en de handen thuis te houden."

Koenders is in Brussel om met de Europese ministers van Buitenlandse Zaken te overleggen over de situatie in Turkije. Hij en zijn collega-ministers zijn blij dat de coup mislukt is, maar veroordelen de keiharde aanpak die erop volgt.

Afrekeningen

"De Nederlandse regering staat voor mensenrechten. Vandaar dat we die coup ook afgewezen hebben. Dat geldt net zo goed voor de afrekeningen die nu plaatsvinden. Dat moeten we niet in Nederland importeren. We moeten gewoon het hoofd koel houden en met elkaar in dialoog. Dat kan ook in Nederland."

De afgelopen dagen was het onrustig binnen de Turkse gemeenschap in Nederland, bijvoorbeeld rond gebouwen van de Gülen-beweging. Die beweging zit volgens president Erdogan achter de couppoging.

Eerder vandaag deed ook minister Asscher een oproep aan de Turkse gemeenschap om kalm te blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl