De nieuwe Amerikaanse anti-terreurwet JASTA is een schoffering van de internationale samenwerking, vindt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt.
"De Verenigde Staten doen niet mee aan het Internationaal Strafhof, maar willen nu wel hun eigen recht boven het recht van andere landen zetten. Ik vind dat onbegrijpelijk en arrogant."
De Tweede Kamer heeft bij het Amerikaanse parlement geprotesteerd tegen de anti-terreurwet. De Kamer maakt zich zorgen over de mogelijke gevolgen voor Nederland.
Volgens het voorstel voor de Justice Against Terrorims Act kunnen slachtoffers van terroristische aanslagen of hun nabestaanden in de VS een rechtszaak beginnen tegen staten die verantwoordelijk worden gehouden voor betrokkenheid bij die aanslag.
"Denk aan de Brusselse aanslagpleger El Bakraoui, die vloog via Schiphol maar werd daar niet aangehouden. Stel hij zou van Schiphol naar de VS zijn gevlogen en daar een aanslag hebben gepleegd. Dan kan de Nederlandse staat aansprakelijk worden gesteld voor nalatigheid", zegt Recourt.
Het is een schandalige wet omdat het de soevereiniteit van Nederland doorbreekt.
Amerikaanse rechters kunnen volgens Recourt zo beslissingen nemen over het handelen van de Nederlandse overheid. "Daar gaan Amerikaanse rechters niet over. Het is een schandalige wet omdat het de soevereiniteit van Nederland doorbreekt. Nederlandse rechters gaan daarover."
Het gevolg is dat Nederland mogelijk enorme schadevergoedingen moet betalen. "Weigeren kan in zo'n geval niet. Nederland heeft veel eigendom in de VS waar beslag op kan worden gelegd."
Roepende muis
De Tweede Kamer nam vorige week een motie aan van Recourt. Daarin wordt de wet een grote en ongewenste inbreuk op de Nederlandse soevereiniteit genoemd.
Maar Nederland moet meer doen, vindt het PvdA-Kamerlid. "We moeten samen met andere Europese landen een vuist maken tegen de Verenigde Staten. Nederland is een roepende muis, en moet bondgenoten zoeken om Amerika onder druk te zetten."