Huis van Afgevaardigden
NOS Nieuws

Kamer protesteert tegen Amerikaanse anti-terreurwet

De Tweede Kamer heeft bij het Amerikaanse parlement geprotesteerd tegen een nieuwe Amerikaanse anti-terreurwet. De Kamer maakt zich zorgen over de mogelijke gevolgen voor Nederland.

Het gaat om het voorstel voor de Justice Against Terrorism Act (JASTA). Volgens het voorstel kunnen slachtoffers van terroristische aanslagen of hun nabestaanden in de Verenigde Staten een rechtszaak beginnen tegen staten die verantwoordelijk worden gehouden voor betrokkenheid bij die aanslag. Nu kan dat niet.

11 september 2001

De bedenkers van JASTA hopen met deze wet onder meer dat het mogelijk wordt Saoedi-Arabië voor de Amerikaanse rechter te krijgen. Er wordt al jaren gespeculeerd over betrokkenheid van dat land bij de aanslagen van 11 september 2001.

Maar de wet kan ook gevolgen hebben voor andere landen. Want nabestaanden van een terreurdaad zouden bijvoorbeeld ook de Nederlandse staat voor een Amerikaanse rechter kunnen brengen, als er vermoedens zijn dat Nederlandse geheime diensten bepaalde informatie hadden over de daders, maar die niet met de Amerikanen hebben gedeeld.

Inbreuk op soevereiniteit

De Tweede Kamer nam vorige week met algemene stemmen een motie aan van PvdA-Kamerlid Recourt. Daarin wordt de wet een grote en ongewenste inbreuk op de Nederlandse soevereiniteit genoemd.

"Het handelen van de Nederlandse overheid binnen Nederland kan tot aansprakelijkheid in de Verenigde Staten leiden en daarmee tot astronomisch hoge schadevergoedingen."

Middelvinger

Volgens Recourt worden met JASTA Amerikaanse rechters boven rechters in de rest van de wereld gesteld. "Dat is een dikke middelvinger naar samenwerking." Hij wijst erop dat de Verenigde Staten het Internationaal Strafhof in Den Haag niet erkennen.

Het Huis van Afgevaardigden houdt vandaag een hoorzitting over het voorstel. De Kamer heeft de bezwaren daar als ingezonden brief onder de aandacht gebracht. Recourt hoopt dat meer Europese landen protesteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl