Laura Hansen voor de Koerdische tv
NOS Nieuws

'Vrouw die ontkwam aan IS zal bij terugkomst worden aangehouden'

De Nederlandse vrouw die is gered uit handen van terreurgroep IS zal bij terugkomst in Nederland zeker worden aangehouden. Volgens verslaggever Nicole le Fever is dat de normale procedure.

"Mensen die terugkeren uit Syrië worden altijd ondervraagd. Ook wordt onderzocht of er een strafrechtelijke procedure kan worden opgestart", zegt Le Fever in het NOS Radio 1 Journaal. "Daarnaast zal er worden gekeken of haar verhaal klopt. Sinds 2015 keerde bijna niemand uit Syrië terug naar Nederland. Als haar verhaal waar is, heeft ze een schat aan informatie over het leven in IS-gebied."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt "we hebben nauw contact met haar familie en verwachten dat de vrouw vandaag contact opneemt met het Nederlands consulaat in de Iraakse stad Erbil".

Gedwongen

Gisteren werd bekend dat de Nederlandse Laura Angela Hansen door Koerdische strijders is bevrijd uit de Iraakse stad Mosul, die in handen is van IS. Ze verbleef sinds september in IS-gebied. Ze zegt dat ze daartoe werd gedwongen door haar man.

Volgens Le Fever is nog niet te zeggen of ze bij terugkomst in Nederland vervolgd zal worden. "Mannen die terugkeren hebben vaak gevochten voor IS of Jabhat al-Nusra. Bij vrouwen ligt dat anders. Die hebben vaak niet gestreden. In het verleden zijn teruggekeerde vrouwen om die reden vrijgesproken."

Contact met Koerden

De bevrijding van de Nederlandse geeft aan dat het wel degelijk mogelijk is om te ontsnappen uit IS-gebied, zegt Le Fever. "Volgens de Koerdische strijders die haar hebben gered is zij de derde Europese vrouw die ze konden helpen. Kennelijk heeft ze contact kunnen krijgen met de Koerden. Dat is opvallend, want voorheen was het voor mensen in IS-gebied heel moeilijk om contact met de buitenwereld te krijgen."

Het lijkt er dan ook op dat de greep van IS wat losser wordt, zegt Le Fever. "Laatst was ik bij een rechtszaak tegen twee Syrië-strijders, die nog in het gebied zitten. In de rechtszaal werden verklaringen voorgelezen van hun vaders, die zeiden dat ze hun zonen bijna dagelijks spraken."

De ontsnapping van Hansen is volgens Le Fever goed nieuws voor mensen die familieleden in IS-gebied hebben. "Iemand is erin geslaagd om weg te komen. Dat is een hoopvol bericht."

Jeugdzorg

Kort na haar ontsnapping zocht Hansen contact met de Koerdische nieuwszender Kurdistan24. In een interview van ongeveer zes minuten vertelt ze haar verhaal. Ze zegt dat ze 21 jaar is en twee kinderen heeft van 4 en 1. "In het verleden is ze in aanraking geweest met jeugdzorg", zegt Le Fever. "Ook is ze ooit weggelopen van huis."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan haar verhaal niet bevestigen. Een woordvoerder zegt alleen dat een Nederlandse vrouw onlangs om hulp heeft gevraagd bij de Nederlandse ambassade in Irak.

'I lived in Sweet Lake City'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl