Richard Krajicek wint Wimbledon 1996
NOS Sport

Stoltenberg heeft het bijna nooit meer over Krajicek

  • Daan Floor

    redacteur NOS Sport

  • Daan Floor

    redacteur NOS Sport

Het is twintig jaar geleden dat Richard Krajicek Wimbledon won: de enige Nederlandse grandslamtitel ooit in het herenenkelspel. Met zijn zeven tegenstanders van toen blikken we deze Wimbledon-editie om de dag terug op 1996. Vandaag: de halve finale tegen Jason Stoltenberg.

Bij de laatste vier ontloopt Richard Krajicek zijn angstgegner Goran Ivanisevic. Die wordt verslagen door de Australiër Jason Stoltenberg, de nummer 46 van de wereld. Op papier een aanzienlijk betere tegenstander voor Krajicek dan de Kroaat. 'De Kraai' wint ook soepeltjes (7-5, 6-2, 6-1), maar is vooraf wel op zijn hoede.

"Nu was ik favoriet, terwijl ik altijd moeite heb gehad met Jason. Hij is een allroundspeler met solide volleys. Maar goed, ook deze won ik en na het laatste punt was ik meteen bezig met de finale", aldus Krajicek in 1999 in het NOS-programma Sport in Beeld: Oranje Paars.

Vanwege de regen spelen Krajicek en Stoltenberg hun halve finale niet op vrijdag, maar op zaterdag. Daardoor besteden de kranten geen aandacht aan de wedstrijd, want die komen pas uit op maandag als Krajicek het toernooi al gewonnen heeft.

Het is dus een enigszins vergeten wedstrijd, ook in Australië. "Het komt niet vaak voor dat mijn halvefinaleplaats ter sprake komt", laat Stoltenberg weten. "Maar als het gebeurt, krijg ik altijd de vraag: van wie verloor je eigenlijk? Als ik dan Krajicek zeg, is de reactie altijd: oh ja."

De Australiër vindt niet dat Krajiceks naam detoneert tussen de zeven titels van Sampras. "Richard was dat toernooi van een ander niveau. Zijn spel was perfect voor gras. Wat dat betreft kwam zijn titel niet als een verrassing. Als je alle Wimbledon-winnaars op een rij zet, past zijn naam daar prima bij. Hij heeft die titel gewoon verdiend."

  • Getty Images
    Richard Krajicek heeft op Wimbledon gewonnen van Jason Stoltenberg
  • AFP
    Jason Stoltenberg op Wimbledon 1996

Net als Michael Stich en Pete Sampras roemt Stoltenberg de backhand van Krajicek, die hij tijdens Wimbledon 1996 voluit slaat. "Zijn backhand heb ik daarna nooit meer zo goed gezien. Ik had helemaal niks in te brengen. Richard had een big game en als alles samenkwam in zijn spel, was hij een van de beste spelers ter wereld. Tegen die speler nam ik het die dag op."

Leuk praatje

Stoltenberg is tegenwoordig coach bij de Australische tennisbond. Hij zit dus nog midden in de tenniswereld en komt Krajicek nog weleens tegen. "En dan maken we altijd een leuk praatje. Ik kon het vroeger goed vinden met de Nederlandse jongens. Ze behoorden tot mijn beste maatjes op de tour. Ze waren gezellig, hadden humor en waren oprecht. Richard is daarop geen uitzondering."

"Zijn coach toen was Rohan Goetzke", gaat Stoltenberg verder. "Ook een Australiër. Misschien dat Richard daarom wel zo'n aardige gozer was, haha. Nee, hij was altijd een op en top prof. Wat teruggetrokken, maar enorm gedreven."

Die gedrevenheid toont Krajicek ook in de finale tegen Malivai Washington, op een dag waarop ene Melissa Johnson voor de meeste ophef zorgt. Maar daarover zondag meer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl