Richard Krajicek wint Wimbledon 1996
NOS Sport

Sampras dacht meteen: nu pakt Krajicek de titel

  • Daan Floor

    redacteur NOS Sport

  • Daan Floor

    redacteur NOS Sport

Het is twintig jaar geleden dat Richard Krajicek Wimbledon won. De enige Nederlandse grandslamtitel ooit in het herenenkelspel. Met zijn zeven tegenstanders van toen blikken we deze Wimbledon-editie om de dag terug op 1996. Vandaag: de kwartfinale tegen Pete Sampras.

Richard Krajicek is altijd goed tegen Pete Sampras, maar de Amerikaan verslaan op Wimbledon? Dat is al drie jaar niemand gelukt. Toch doet hij het. Vanwege de regen over twee dagen. En in drie sets nog wel: 7-5, 7-6 (3), 6-4.

Om de overwinning van Krajicek in het juiste perspectief te plaatsen, is het goed om te vermelden dat Sampras in de drie jaar voor 1996 en de vier jaar daarna Wimbledon wint. In acht edities verliest de Amerikaanse veertienvoudig grandslamkampioen in Londen dus maar één keer. Van Krajicek.

Het was een pijnlijke nederlaag voor me. Richard versloeg me met mijn eigen spel.

Pete Sampras

De weg naar de titel ligt nu open voor de Nederlander, want van de vier overgebleven spelers (Todd Martin, Jason Stoltenberg en Malivai Washington) is hij veruit de best genoteerde.

"Opeens voelde ik spanning, dat het helemaal in mijn hand lag. Ik wist: dit is misschien mijn grootste kans om Wimbledon te winnen", zegt Krajicek in 1999 in het NOS-programma Sport in Beeld: Oranje Paars over zijn zege op Sampras.

Wat weet Sampras nog van de wedstrijd? Het duurt lang voordat er een antwoord komt op die vraag, want in contact komen met de tennislegende is een flinke klus.

De Amerikaan, die af en toe nog opduikt bij demonstratietoernooien, is niet te benaderen via internet: hij zit niet op Twitter en zijn website werkt niet goed. Dan maar via de Amerikaanse tennisbond, maar die reageert op geen enkele mail.

Olivier van Lindonk, de Nederlandse manager van Kei Nishikori, biedt uitkomst. Hij heeft het e-mailadres van Gus Sampras, de broer en manager van Pistol Pete. Een reply: "Helaas moeten we het verzoek om een interview afwijzen."

Pete Sampras na zijn nederlaag tegen Richard Krajicek

Een paar weken later. De andere zes tegenstanders van Krajicek verlenen wél hun medewerking, dan kan Sampras toch geen nee zeggen? Een nieuwe mail naar Gus en ja hoor, Sampras doet toch mee.

"Wat ik me van de wedstrijd kan herinneren, is dat Richard geweldig serveerde", laat hij weten. "Maar ook goed retourneerde en passeerde. Vooral met zijn backhand. Hij versloeg me die dag met mijn eigen spel."

Sampras is dus onder de indruk van Krajicek. "Na de wedstrijd dacht ik meteen: als hij dit niveau vasthoudt, is hij echt heel moeilijk te stoppen en dan is de titel waarschijnlijk voor hem."

Richard Krajicek in actie tegen Pete Sampras

Wat weet de Amerikaan verder nog van Krajicek? "Richard was een aardige gozer. Ik speelde niet graag tegen hem vanwege zijn goede service en solide returns. Het was een pijnlijke nederlaag voor me. Ik moest altijd goed spelen tegen hem, anders verloor ik."

In de halve finale is Jason Stoltenberg de volgende tegenstander van Krajicek. Het is een welhaast vergeten wedstrijd, maar daarover vrijdag meer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl