Richard Krajicek wint Wimbledon 1996
NOS Sport

Stich weet het nog goed: Krajicek sloeg zijn backhand voluit

  • Daan Floor

    redacteur NOS Sport

  • Daan Floor

    redacteur NOS Sport

Het is twintig jaar geleden dat Richard Krajicek Wimbledon won. De enige Nederlandse grandslamtitel ooit in het herenenkelspel. Met zijn zeven tegenstanders van toen blikken we deze Wimbledon-editie om de dag terug op 1996. Vandaag: de vierde ronde tegen Michael Stich.

Na zeges op Javier Sanchez, Derrick Rostagno en Brett Steven krijgt Richard Krajicek voor het eerst te maken met een grote naam: Michael Stich, de Wimbledon-winnaar van 1991. Maar Krajicek wint afgetekend: 6-4, 7-6 (5), 6-4.

Ik wist altijd wel dat Richard een grandslamtoernooi kon winnen, maar niet op gras.

Michael Stich

Met die uitslag verbaast de Nederlander zichzelf. "Het was een verrassende overwinning. Toen werd het toernooi pas echt leuk", zegt hij in 1999 in het NOS-programma Sport in Beeld: Oranje Paars.

Maar 'De Kraai' beseft ook meteen dat nu alles mogelijk is. Hij is nog maar drie overwinningen verwijderd van de titel. Die zit dan al in zijn hoofd: "Ik was ook niet overdreven blij met bereiken van de kwartfinales."

In de wedstrijd tegen Stich slaat Krajicek zijn backhand doorlopend voluit, in plaats van de meer verdedigende slicebal te hanteren, wat voor hem gebruikelijk was. Het valt de Duitser direct op.

"Dat was de grootste verrassing in zijn spel", zegt hij twintig jaar later. "Richard had geen goede topspinbackhand, maar zijn slice was geweldig. Op gras heb je daar bij de return echter niet veel aan. Dat jaar ging hij er vol voor en dat pakte goed uit. Daardoor kon hij de titel winnen."

Michael Stich baalt van weer een verloren punt tegen Richard Krajicek

Dat Krajicek de Wimbledon-titel wint, verbaast Stich wel een beetje. "Ik wist altijd wel dat Richard een grandslamtoernooi kon winnen, maar dan op hardcourt en niet op gras."

Tegen de Duitser komt die titel heel even in gevaar. Krajicek glijdt in de derde set uit en komt hard op het gras terecht. "Maar ik had in 1995 karatelessen genomen, dus ik wist hoe ik me moest laten vallen", zegt hij daar over. Het loopt met een sisser af.

Richard Krajicek heeft Michael Stich verslagen

Stich heeft tegenwoordig veel gemeen met Krajicek. Ook hij is toernooidirecteur (in Hamburg) en ook hij heeft een eigen stichting, waarmee hij HIV- en aidspatiënten uit hun isolement wil halen. Na hun actieve loopbaan houden Stich en Krajicek contact.

"Richard en ik kunnen het altijd goed met elkaar vinden", aldus Stich. "Het mooie is dat we nu vrienden zijn. Hij was een van de jongens die verder keek dan de wereld van het tennis en dat beviel me wel. Hij is een eerlijk en loyaal persoon, je kan 'm op zijn woord geloven."

Na Stich treft Krajicek niemand minder dan Pete Sampras. Ook de Amerikaan staat de NOS te woord, al wil hij eerst niet meewerken. Daarover woensdag meer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl