Stijgende huizenprijzen en de strengere regels voor het afsluiten van een hypotheek maken het voor alleenstaande starters steeds moeilijker om een huis te kopen in de grote steden. Het afgelopen jaar is het aantal alleenstaande starters met 28 procent gedaald.
"Zonder financiële hulp van je ouders moet je echt een heel hoog salaris hebben om iets te kunnen kopen", zegt Mike van Riggelen (28), net begonnen als online marketeer en op zoek naar een woning in Amsterdam.
Hij heeft de mazzel dat hij geld van zijn ouders krijgt, want anders was het volgens hem onmogelijk geweest een hypotheek te krijgen. "Ik heb vrienden die al jaren een vast contract hebben, maar zelfs voor hen is het heel moeilijk een huis te kopen. Voor mij als starter is het helemaal onmogelijk."
Frustratie
Ook met de hulp van zijn ouders, kan hij niet zomaar de verhuisdozen in gaan pakken. De oververhitte huizenmarkt in Amsterdam zorgt ervoor dat het een ware strijd is om een woning te krijgen. "Het is heel frustrerend", zegt Mike. "Afgelopen week was het me bijna gelukt een huis van twee ton te kopen, maar toen werd ik op het laatste moment overboden door iemand die er 230.000 voor over had. Dan zakt de moed je wel in de schoenen."
Ook Steven (31) merkte dat het een heel gedoe is om een huis te kopen. Hij ging vorig jaar op huizenjacht in Haarlem en ontdekte al snel dat hij voor het maximale hypotheekbedrag dat hij kon krijgen die mooie locatie, tuin en derde slaapkamer wel uit z'n hoofd kon zetten. De enige manier om toch aan deze eisen te voldoen, was het kopen van een klushuis.
Maar ook dan was het hem niet gelukt zonder de hulp van zijn ouders. Zij deden hem een gift, die hij na de aankoop van het huis om kon zetten in een lening. Omdat hij ook wat spaargeld had, ging zijn hypotheekadviseur akkoord met de aankoop van zijn toekomstige droomhuis.
Alles verbouwen
Toekomstig, want er moest nog wel het nodige gebeuren. "Achteraf heb ik er iets te optimistisch over gedacht", zegt Steven. Aan de woning was al 30 jaar niks gebeurd. "Ik heb volgens mij letterlijk alles in handen gehad. Van waterleidingen tot elektra, er was een nieuwe cv nodig en ook de tuin moest op de schop."
En dat van een niet al te groot verbouwbudget. Ook de hypotheekverstrekker had er niet direct vertrouwen in. "Ik moest foto's opsturen van het huis en de vloer en keuken die ik al gekocht had. Alles om ze te overtuigen dat ik het ging redden om alles te verbouwen", zegt Steven. Want een onvoltooid huis, daar had de hypotheekverstrekker geen zin in.
Steven verwacht de komende jaren nog wel in zijn huis te blijven wonen. Uiteindelijk denkt hij door zijn klusinspanningen het huis wel met winst te verkopen. "Ik durf mijn hand wel in het vuur te steken dat ik door de stijgende huizenprijzen geen verlies zal maken."
Starter, maar geen zin om te klussen?
Dan zijn er nog wel andere 'trucjes' om toch een hogere hypotheek te krijgen. Bijvoorbeeld een heel modern kant-en-klaar huis kopen. Wie een woning koopt met een energielabel van A of hoger, kan tot 9.000 euro extra hypotheek krijgen. Met een zogenaamd nul-op-de-meter huis, een woning die net zoveel energie opwekt als er gebruikt wordt, kun je zelfs 27.000 euro meer krijgen.
Ook is het binnenkort mogelijk om een hypotheek te crowdfunden. Bij start-up Jungo kun je vanaf dit najaar zo'n crowdfundhypotheek aanvragen. Zo kunnen je vrienden en familieleden mee investeren in je huis. "Hoe meer mensen meedoen, hoe goedkoper je hypotheek wordt", vertelt directeur Vincent van den Noort.
Extra interessant misschien voor je suikeroom: hij kan er namelijk flink op verdienen als jouw huis meer geld waard wordt. Alleen lost dit de problemen voor starters niet op: je moet aan dezelfde regels als bij banken voldoen wil je kans maken op zo'n Jungo-hypotheek.
En wat nou als je samen met vrienden een huis koopt? Kun je proberen, maar banken zijn er niet zo happig op. Stel dat iemand uit je vriendengroep een relatie krijgt en uit de hypotheek wil, levert dat veel gedoe op, dus weigeren zij vaak dit soort voorstellen.