Een kat in een verhuisdoos

Hoe kom je als starter eigenlijk wél aan een huis?

Een paar jaar geleden lag de woningmarkt nog op z'n gat, maar nu lijkt-ie in de grote steden alweer overstuur. Je hoort alleen maar dat het moeilijk is om aan een koopwoning te komen, maar wat moet je doen om wél aan een huis te komen?

We belden even met wat experts voor pro-woon-tips. Hun verhaal: wees reëel, spaar, maak de locatie niet te belangrijk en wees blij dat je wat kan kopen.

Droom groot. Maar hou het bij dromen.

Wees reëel. Dat is wat Roeland Kimman van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) direct zegt als we hem bellen. Dus schrap dat huis met tuin. Op het zuiden. In het centrum van Amsterdam. Het gaat niet lukken. In ieder geval niet nu.

Je koopt niet voor twee ton een groot huis in het centrum van Amsterdam.

Roeland Kimman van de NVM

"Onze makelaars krijgen weleens starters die denken dat ze met hun kleine portemonnee een groot huis midden in Amsterdam kunnen krijgen", vertelt Roeland. "Makelaars noemen dat het boerderij-op-de-Dam-effect. Zet je financiën op een rij en kijk wat je ermee kan. Je koopt niet voor twee ton een groot huis in het centrum van Amsterdam."

(Maar wel in Almere.)

Spaarschaap

Keer je spaarpot om. Of kijk je ouders lief aan.

"Sparen. Met een hoofdletter 'S'", zegt Manon van Essen van Vereniging Eigen Huis. Dat is niet zo gek, want de spelregels om een hypotheek te krijgen, zijn de afgelopen jaren strenger geworden.

Zo kun je alleen een hypotheek krijgen voor net iets meer dan het koopbedrag van je woning. "Als je dus iets moet verbouwen, moet je dat wel zelf kunnen financieren. Belangrijker nog: bij het kopen van een huis komen veel meer kosten kijken. Kosten koper, makelaarskosten. Die moet je natuurlijk wel kunnen betalen."

Maak de locatie niet bepalend

"Als ik tegen starters zeg: 'Ga eens in Almere kijken', krijg ik vieze blikken", zegt woningmarkt-expert Peter Boelhouwer. "Gek, want vaak is het zo dat mensen na een bepaalde tijd weer de stad verlaten, omdat ze bijvoorbeeld kinderen krijgen. Maak de locatie niet bepalend, dan heb je veel meer mogelijkheden."

​Waarom per se wonen in het centrum van Amsterdam? Ga eens in een buitenwijk kijken.

Peter Boelhouwer, woningmarkt-expert

Kijk of er regelingen zijn waar je gebruik van kunt maken

Bijvoorbeeld de Startersregeling. Daarmee kun je extra geld lenen voor je hypotheek tegen gunstige voorwaarden. Handig als je bijvoorbeeld niet genoeg verdient voor een hypotheek. Boelhouwer: "Vraag deze aan bij je gemeente, want het potje van het Rijk is sinds mei op."

Don't worry, be happy

Sinds de crisis zijn de prijzen voor een woning historisch laag. Ondanks het feit dat de huizenprijzen hoger worden, betaal je nu wel een stuk minder voor een huis dan voor de crisis.

En de hypotheekrente is ook nog eens laag, al heb je daar natuurlijk alleen wat aan je überhaupt een hypotheek kan krijgen. Oh ja, en wat nou als je huurt? Check dan even het kadertje hieronder.

Liever huren? Hier wat tips van de experts.

Deel artikel: