Huizenkopers nemen steeds grotere risico's bij het kopen van een huis. Nu de huizenmarkt aantrekt, worden de kopers roekelozer. En dat kan je veel ellende opleveren, als je bijvoorbeeld toch het geld niet bij elkaar krijgt. Hoe pak je het dan wel goed aan? Wij zochten het uit met als voorbeeld Stijn en Anic.
Voorbehoud van financiering
"In de strijd om een huis gaan mensen vaak flink over de vraagprijs bieden", zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis. "De druk is dan hoog en dan moet je stevig in je schoenen staan." Vaak spreek je met de verkoper af dat je nog een bepaalde tijd hebt om de financiering rond te krijgen, bijvoorbeeld een week of zes. Dat heet voorbehoud van financiering.
"Maar steeds vaker willen verkopers niet zo lang wachten. Die willen zelf ook door, dus willen ze zeker weten dat hun oude huis verkocht is. Daarom stellen ze soms als eis dat de koper zijn handtekening zet zonder voorbehoud van financiering. Met name in Amsterdam, Utrecht en ook Haarlem wordt de druk vaak opgevoerd."
Als je onder druk wordt gezet, moet je stevig in je schoenen staan.
Afspraak met hypotheekadviseur
"Handel niet uit emotie, maar ga eerst om de tafel zitten met een hypotheekadviseur", zegt André de la Porte. "Die kan je goed adviseren over je financiële situatie, met je plussen en je minnen, je plannen en je wensen. En bepaal wat je kunt en wil betalen. Ook als je nu huurt kan je besluiten of je per maand meer of minder wil uitgeven aan een koophuis."
Denk goed na over je bod
Als je er na het tekenen toch achterkomt dat je het geld wat je maandelijks kwijt bent helemaal niet kunt betalen, kun je binnen drie werkdagen altijd van de koop af. Je hoeft dan geen reden op te geven. Maar ben je die dagen voorbij en je krijgt de hypotheek niet rond, dan ben je de sjaak. De koper krijgt een boete van 10 procent van de verkoopprijs. Weg spaargeld. Ook voor de verkoper is het niet fijn: die heeft vaak al een ander huis gekocht.
Een laatste tip van André de la Porte: "Neem een aankoopmakelaar in de arm. Wil je een starterswoning kopen in Utrecht of Amsterdam en heb je geen makelaar, dan is een woning vaak al verkocht voordat het op Funda staat."