Nabestaanden Mitch Henriquez zijn er klaar mee: we willen nu rust
Het is een zware dag voor de familie en vrienden van Mitch Henriquez. Vandaag precies een jaar geleden overleed de Arubaan door een nekklem van een politieman. Volgens de nabestaanden vordert het onderzoek naar de kwestie niet. Het duurt te lang en ze willen duidelijkheid. "Ik wil dat het nu over is. Een beetje rust heb ik wel nodig", zegt Alexander Dijkhoff, een neef van Henriquez.
De dag brengt veel herinneringen naar boven voor Dijkhoff, die aanwezig was bij het incident vorig jaar tijdens een festival in Den Haag. "Iedereen is ermee bezig. Ik kan nog steeds niet geloven dat die jongen er niet meer is. Voor mij leeft hij nog."
Henriquez zou tijdens het festival hebben geroepen dat hij een wapen bij zich had. Volgens de politie verzette Henriquez zich tegen zijn aanhouding, waarna de agenten geweld gebruikten om hem in de boeien te slaan. Dijkhoff kwam aangelopen toen Henriquez al op de grond lag. "Mijn vriendin zei: 'Kijk, dat is je neef', terwijl ze naar de man op de grond wees. Er lagen zoveel agenten op hem, ik kon niet eens zien of het mijn neef was." Later overleed Henriquez.
Een jaar later zijn de vijf politieagenten die betrokken waren bij het incident nog steeds geschorst, maar is het onduidelijk wat de vervolgstappen in de zaak zijn. "Het duurt allemaal te lang zo. We willen de zaak weer onder de aandacht brengen. Mensen moeten niet denken dat we het vergeten zijn."
Volgens Dijkhoff zijn de zus en moeder van Henriquez nog heel erg emotioneel. "Ze zitten er nog zo erg mee. Zijn zus kan niet goed aan hem herinnerd worden, dat kan ze niet aan. Het wordt tijd dat we de zaak kunnen afsluiten, dan krijgt de familie eindelijk rust."
Wij willen Mitch herdenken alsof hij erbij is. Zo houden we hem een beetje levend.
Ook vandaag, als ze Henriquez in besloten kring herdenken, willen de nabestaanden rust. "Mitch hield van een feestje met vrienden, gezellig samenzijn met een drankje. Hij had humor en hield van grapjes. Wij willen vandaag Mitch zo herdenken dat het voelt alsof hij erbij is. Zo houden we hem een beetje levend."
Een protestmars door de Schilderswijk tegen politiegeweld werd maandag door de gemeente verboden. Bij het station Hollands Spoor in Den Haag mocht wel gedemonstreerd worden. Daar kwamen vijftig tot zestig demonstranten bij elkaar.
Met de demonstraties houdt de familie zich vandaag niet bezig. "We zijn niet tegen de demonstraties, mensen hebben het recht om te demonstreren. Wij willen alleen niet gerelateerd worden aan de rellen. Wij zijn een rustige familie."
'Het moet nu anders'
Gerald Roethof, advocaat van een deel van de nabestaanden, snapt ook niet waarom het onderzoek zo lang duurt. "Hoe kan het dat er nog steeds geen vervolgbeslissing is genomen, terwijl er tientallen getuigen bij het incident waren en het zelfs helemaal is gefilmd? Dat moet nu anders. Ook de agenten willen vast wel duidelijkheid."
De vertraging van de zaak had hij wel al verwacht. "Ze maken gebruik van een verhoorprocedure waarbij het makkelijk is om de zaak op de lange baan te schuiven. Die vertraging hadden wij al zien aankomen." Daar hoopt de advocaat nu iets aan te veranderen. "We hebben wat ideetjes om het onderzoek te versnellen." De advocaat wil niet toelichten wat zijn plannen precies zijn.