Cameron kondigt zijn vertrek aan
David Cameron kondigt zijn vertrek aan als premier. Hij vindt dat de uitslag van het referendum over het EU-lidmaatschap aantoont dat het tijd is voor een nieuwe leider. Als het aan hem ligt is er voor het partijcongres van de Conservatieven in oktober een nieuwe premier. Daar hoeven geen parlementsverkiezingen voor worden uitgeschreven.
Prominente leden van de Conservatieven die voor een brexit zijn, hadden een beroep gedaan op Cameron om de komende tijd aan te blijven. Daarbij wordt gedacht aan een periode van maanden. UKIP-leider en voorstander van een vertrek uit de EU, Nigel Farage, drong echter aan op zijn onmiddellijke aftreden.
'Ik moet niet de kapitein zijn'
Cameron stapt niet direct op, omdat het volgens hem in het belang van het Verenigd Koninkrijk is om nu eerst te zorgen voor stabiliteit. De onderhandelingen over het vertrek uit de EU moeten gedaan worden door een nieuwe premier, zei Cameron. "Ik denk dat ik niet de kapitein moet zijn die ons land naar de volgende bestemming loodst."
Grote delen van Engeland en Wales hebben gisteren voor een brexit gestemd. De kiezers in Londen, Schotland en Noord-Ierland hebben in meerderheid tegen een vertrek uit de EU gestemd. Cameron wil dan ook dat zijn opvolger Schotland, Noord-Ierland en Wales nauw betrekt bij de onderhandelingen.
Toen duidelijk werd dat het brexit-kamp ging winnen, daalde de waarde van het pond tot het laagste punt in ruim dertig jaar. De beurzen in Europa openden met forse verliezen van 7 tot 10 procent.
Cameron zei voor het referendum dat hij niet wil stoppen met de Europese samenwerking, omdat volgens hem als lid van de EU de economische groei beter is gewaarborgd. Beleggers vrezen dat een vertrek uit de Europese Unie grote gevolgen heeft.
Cameron deed in zijn toespraak een poging de markten te kalmeren. "De Britse economie is sterk. En ik wil u garanderen dat er geen onmiddellijke verandering komt in de manier hoe wij kunnen reizen en hoe wij onze goederen verplaatsen naar andere landen", zei hij.