Brexit-aanhangers vieren feest
NOS Nieuws

Alle stemmen zijn geteld: 52 procent stemt voor brexit

In het referendum over het Britse EU-lidmaatschap heeft een meerderheid gekozen voor een vertrek uit de Europese Unie. Het brexit-kamp nam vroeg in de ochtend een steeds grotere voorsprong.

Even na 08.00 uur waren alle stemmen geteld. Het 'vertrek'-kamp kwam uiteindelijk uit op 51,9 procent. Ruim 17,4 miljoen mensen stemden voor een brexit. Het 'bremain'-kamp kwam met 16,1 miljoen stemmen uit op 48,1 procent. De opkomst lag op 72,2 procent.

Kiescommissie maakt uitslag bekend

Met name in Engeland en Wales is veel voor een vertrek uit de Europese Unie gestemd. In Londen (60 procent), Schotland (62 procent) en Noord-Ierland (56 procent) stemde zoals verwacht een meerderheid voor een 'bremain', een handhaving van het EU-lidmaatschap.

De uitslag leidt tot grote onrust op de financiële markten. Zo daalde het pond flink in waarde tot de laagste koers in ruim dertig jaar.

Voorspellingen ernaast

Na het sluiten van de stembureaus om 23.00 uur begon het verzamelen en het tellen van de stemmen. In het eerste deel van de nacht hielden voor- en tegenstanders van een vertrek elkaar in evenwicht. Van de winst voor het 'blijf'-kamp, die werd voorspeld door een eerste peiling na het sluiten van de stembureaus, was in de ochtend niets meer over.

Vreugde bij leave-kamp over uitslag

De uitslag is onder meer anders uitgevallen doordat op het platteland nog meer mensen dan verwacht voor een vertrek uit de EU stemden. In verschillende steden, waar over het algemeen meer stemgerechtigden voor een 'bremain' zijn, wonnen de voorstanders juist minder overtuigend dan verwacht.

Zo werd aangenomen dat bijna 69 procent van de stemgerechtigden in Newcastle een 'blijf'-stem zou uitbrengen. Na het tellen van de stemmen bleek dat de voorstemmers de tegenstemmers met slechts 1 procent voorbleven: 65.404 kiezers stemden voor het EU-lidmaatschap tegen 63.598 tegen.

Ook in Sunderland, waar de brexit-stemmers in de meerderheid waren, bleek het vertrek-kamp nog veel sterker dan verwacht: 60 procent stemde daar tegen Europa, 40 procent voor.

De uitslagen in een overzicht

Schotland heeft zoals verwacht voor handhaving van het EU-lidmaatschap gestemd. 62 procent van de Schotten steunt Brussel, terwijl 38 procent de EU wil verlaten. In alle Schotse regio's won het 'blijf'-kamp.

Ook in Noord-Ierland is een meerderheid voor 'bremain', 56 procent. Het kamp met tegenstemmers kreeg uiteindelijk 44 procent van de stemmen.

In Wales, traditioneel een Labour-bolwerk, hebben de kiezers in meerderheid nee gezegd tegen de EU: 53 procent stemde voor een vertrek, terwijl 47 procent de banden met Brussel wil aanhouden.

Gibraltar

De Britse bevolking van Gibraltar heeft zich vrijwel unaniem uitgesproken voor het EU-lidmaatschap. Gibraltar kwam als eerste met de uitslag. Bijna 96 procent van de kiezers in de Britse regio grenzend aan Spanje, stemde voor Brussel: van de 20.174 uitgebrachte stemmen waren er 19.322 voor aanblijven. De opkomst in Gibraltar was ruim 83 procent.

De eerste politieke leider die op de televisie reageerde op de stembusgang, was Nigel Farage van de euro-sceptische UKIP-partij. Hij wilde - ondanks eerdere uitspraken op Sky News - niet op de uitslag vooruitlopen, maar waarschuwde: het maakt niet uit wie er vandaag wint, wij gaan uiteindelijk deze strijd winnen.

Farage: overwinning voor fatsoenlijke mensen

Farage, die een harde campagne voor een brexit heeft gevoerd, wees erop dat in "landen als Denemarken, Nederland en Italië" een groot deel van de bevolking uit de EU wil stappen.

In de aanloop naar "onderhandelingen over een Turkse toetreding en een volgende Griekse schuldencrisis" voorspelde Farage dat het EU-project uiteindelijk zal falen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl